Aşıdan Sonra Banyo Yapılır mı?
09 Temmuz 2024

Aşıdan Sonra Banyo Yapılır mı?

Aşıdan Sonra Banyo

Aşıdan sonra banyo yapmak genellikle güvenlidir. BCG (Verem aşısı) dışında, diğer tüm aşılar bebeğin banyo yapmasına engel değildir. Ancak, BCG aşısı sonrası aşı bölgesine üç gün süreyle su değmemesi önerilir. Bu kural dışında, diğer aşılar sonrası banyoda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Bebek Aşı Takvimi

Bebeklerin aşıları doğar doğmaz başlar ve anne ile birlikte hastaneden taburcu edilmeden önce ilk Hepatit B aşısı yapılır. Bu aşının ikinci dozu bir ay sonra, üçüncü dozu ise beş ay sonra uygulanır. İki aylık olan bebeklere BCG, karma aşı ve genç felci aşısı yapılır. Karma aşı, 4-6 hafta aralıklarla toplamda üç doza tamamlanır. Doktorunuz, karma aşı ile birlikte menenjit aşısının yapılmasını da önerebilir.

Altı ayını dolduran bebeklerin aşı sıklığı azalır. Dokuz aylıkken kızamık, on beş aylıkken kızamık, kızamıkçık, kabakulak (MMR) aşısı, on sekiz aylıkken karma, genç felci ve menenjit aşılarının tekrarı (rapel) yapılır. Doktorunuzun önerisiyle bir yaşında suçiçeği, iki yaşında Hepatit A aşıları da uygulanabilir.

Aşı Sonrasında Banyo ve Beslenme

  • BCG aşısı dışındaki tüm aşılar sonrasında istendiği zaman banyo yapılabilir.
  • BCG aşısı uygulandığında, aşı bölgesine su teması istenmediğinden yaklaşık 2-3 gün süreyle banyo önerilmez.
  • Aşı sonrasında beslenmede bir kısıtlama yoktur. Bebekler emzirilebilir.

Aşı Dozunun Unutulması Durumunda Ne Yapılmalı?

Aşı doz aralıklarının önerilenden uzun olması, aşının etkinliğini azaltmaz. Bu durumda tekrar başlamak gerekmez, aşı takvimine kaldığı yerden devam edilir.

Aynı Anda Birden Fazla Aşı Yapılabilir mi?

Evet, son yıllarda kombine aşılar sayesinde tek bir enjektörde birden fazla aşı bulunabilir. Böylece yan etki riski artmadan, tek bir iğne ile birden fazla hastalığa karşı aşılanma sağlanır. Bazen de aynı enjektörde karıştırılamayan farklı aşılar, farklı bölgelerden uygulanabilir. Bu durumda da yan etki görülme sıklığı artmaz.

Hasta Çocuğa Aşı Yapılır mı?

Ateşsiz basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu veya ishal, aşı yapılmasına engel değildir. İyileşme dönemindeki bir sağlık sorunu veya çocuğun antibiyotik kullanıyor olması da aşıya engel değildir. Bu konuda karar, aşı öncesi çocuğunuzu kontrol eden doktora aittir.

Sarılık Aşısı Yapılan Çocuk Sarılık Geçirir mi?

Yeni doğanlara doğumdan hemen sonra yapılan aşı, Hepatit B aşısıdır. Bu aşı, bebeği Hepatit B virüsüne karşı korur. Ancak, yenidoğan döneminde sık görülen fizyolojik sarılık ile bu aşının bir ilgisi yoktur ve mikrobik bir durum değildir. Dolayısıyla, Hepatit B aşısı yapılan bir bebek yine de yenidoğan sarılığı geçirebilir.

Aşılarla İlgili Genel Bilgiler

Aynı anda birden fazla aşı yapılması, birkaç aşının aynı zamanda uygulanması sorun yaratmaz. Aynı anda 3 IM aşı yapılacaksa, iki aşı arasında 2,5-5 cm aralık olmalıdır. Ayrıca, karma aşı ile konjuge pnömokok aşısının lokal reaksiyon riski yüksek olduğundan ayrı bacaklara yapılması önerilir.

Aşı Uygulamaları Arasındaki Zaman

Aşılar zamanından önce veya sonraki dozlar arasındaki asgari aralıktan önce yapılmamalıdır. Canlı aşılar aynı gün içerisinde veya en az bir ay ara ile yapılmalıdır. Ancak, canlı aşıların uygulama yolu farklı ise bir ay beklemeden uygulanabilir (BCG, Rota aşısı gibi).

Canlı Aşılar

  • BCG
  • KKK
  • OPV
  • Rota
  • Suçiçeği

Aşıların Uygulama Şekilleri

  • İntradermal: BCG
  • Oral: Rotavirus aşısı, OPV
  • Subcutan: KKK, Suçiçeği, Grip aşısı
  • İM (Kas içine): DBT-IPV-Hib, Konjuge pnömokok, Konjuge meningokok, Hepatit-A, Hepatit-B, Grip aşısı, Kuduz aşısı, HPV
  • SC yerine İM veya İM yerine SC aşı yapılması durumunda: Kuduz ve Hepatit B aşıları

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

aytekin

13 Nisan 2024 Cumartesi

grip aşisi oldum kac gun sonra banyo yapabilirim

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Aytekin,

Grip aşısı olduktan sonra genellikle hemen ertesi gün banyo yapabilirsiniz. Ancak, aşının yapıldığı bölgede bir hassasiyet veya kızarıklık varsa, banyo yaparken bu bölgeye dikkat etmenizi öneririm. Sağlıklı günler dilerim!

2. Cevap
cevap

Naci

Normal şartlarda banyo yapmanızda bir sakınca yok. Ancak 3 gün boyunca aşı yapılan bölgeye su değmemesi daha sağlıklıdır. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur?

Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur?

Güncel

Bebek Aşı Takvimi

Bebek Aşı Takvimi