Aşı macunu, aşı veya budama bölgesinin dış etkenlerden korunmasını ve su kaybının önlenmesini sağlar. Aşılar, doğrudan mevsimle ilgili değildir. Bu konuda pek çok kişi yanılabilir. İlkbahar başında ilgi göstermeden yapılan aşılar genellikle tutmaz. Ancak, genel yararları düşündüğümüzde en uygun zaman ilkbahar başıdır, ama diğer zamanlarda da yapılabilir. Sıcak Macunlar Kullanılan materyal:
Aşı Macunu Nasıl Yapılır? Zift ve balmumu küçük parçalara ayrılarak bir kap içerisinde alevsiz ateş üzerinde ısıtılarak eritilir. Ayrı bir kapta içyağı yeniden ateş üzerinde eritilir ve ardından zift ile balmumu karışımına eklenir. Üzerine ince elenmiş odun külü eklenip iyice karıştırılarak ısıtılmaya devam edilir. Karışım kaplara dökülür. Macun soğuyunca katılaşır. Kullanılacağı zaman yumuşaması için ısıtılmalıdır. Ancak, macunun çok fazla sıcak kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Soğuk Macunlar Soğuk macunlar, hazırlandıktan sonra ısıtılmaya gerek duymadan yumuşaklığını koruyan macun çeşididir. Kullanılan materyal:
Aşı Macunu Nasıl Yapılır? Çam sakızı ateşte eritilir, buna bezir yağı ve balmumu eklenir. İyice karıştırılıp eritildikten sonra ateşten indirilerek soğumaya bırakılır. Ardından yavaşça karıştırılarak ispirto eklenir. Nelere Dikkat Etmeli? Dallardaki tomurcuk noktalarına veya filiz gözleri diyebileceğimiz küçük şişliklere dikkat edilmelidir. Şişmenin arttığı zaman, o gözler patlamadan önce aşı yapılmalıdır. Her tür aşıda bu gözlenmeli; sadece göz aşısında değil. Aşı Neden Genellikle İlkbahar Başında Yapılır? Sonbahar bitiminde uyku haline geçen bitkilerin köklerinde ve gövdelerinde bol miktarda enerji depolanmış olabilir. Kış bitiminde uyanma başlangıcında bu enerjinin ortaya çıkması mümkündür. Aşılama yapılırsa, köklerden dallara yönelen güçlü enerji yardımıyla aşı tutar. Ancak, zamanı iyi belirlemek gerekmektedir. Bu Enerji Birikimi Diğer Zamanlarda Mümkün Olmaz mı? Olur. Mesela ilkbaharda yeni filizler olması gerektiği kadar yapraklanır, ardından bitki bir süre ilerleme göstermez. Bunun nedeni, bu aşamada bitki yeni yapraklarıyla fotosentez yaparak harcadığı enerjiyi yerine koymaya çalışır. Bu sırada yaprak diplerindeki gözlere dikkat edin. Şişme başlayıp arttığı zaman aşı yapabilirsiniz. İlkbahar başında yaptığınız aşı tutmazsa, bir de bu dönemde denersiniz. Tüm bunları düşündüğümüzde, aşı zamanı ilkbahar başından temmuz ortasına kadardır. Kış mevsiminin erken bastırdığı yerlerde en geç haziran sonuna kadar halletmek gereklidir çünkü aşılanan bölüm zor soğuklara dayanamaz, yaz sonuna kadar yeterince kuvvetlenmesi gereklidir. Aşılama, iki bitki parçasını bir bitkiymiş gibi kaynaştırarak ve büyümelerine aynı şekilde devam edecek şekilde birleştirme tekniğidir. Aşılama, bitkilerde uygulanan tohumsuz bir üretme şeklidir. Çoğaltılması istenilen çeşitten, bir gözün veya aşı kalemi denen bir dal parçasının anaç denen bir diğer bitki üst kısmına yerleştirilip tutturulmasıdır. Meyve çeşitleri, genellikle tohumla üretildiklerinde tür karakterini kaybederek yabani hale gelme eğilimindedirler. Bu nedenle, aşı yöntemi ile üretmek zorunlu hale gelir. Üretilmesi istenilen, kaliteli, bol verimli ve hastalıklara dayanıklı meyve çeşitlerini, aşılama yöntemiyle çoğaltmak mümkündür. Anaçlar Tohumdan elde edilenlere "Generatif anaçlar"; sert daldırma, kök sürgünleri vb. bitki parçalarından oluşanlara ise "Vegetatif anaçlar (Klon anaçlar)" denir. Genelde tohum, tozlanma ve döllenme sonucu oluşur ve kalıtsal yapıları homojen değil, heterojen niteliktedir. |
Çevrim
19 Temmuz 2024 CumaAşı macunu yaparken malzemeleri eritmek için düşük ısıda mı yoksa yüksek ısıda mı eritmek daha etkili olur? Ayrıca, soğuk macun hazırlarken mavi ispirto eklerken karışımın sıcaklığını kontrol etmek gerekliliği var mı?
Cevap yazAdmin
19 Temmuz 2024 CumaMerhaba Çevrim,
Aşı macunu yaparken malzemeleri eritmek için düşük ısıda eritmek daha etkili ve güvenlidir. Düşük ısıda malzemeler daha kontrollü bir şekilde erir ve bu sayede malzemelerin yapısal bütünlüğü bozulmaz. Yüksek ısıda eritmek ise malzemelerin yanmasına veya istenmeyen kimyasal reaksiyonlara neden olabilir.
Soğuk macun hazırlarken mavi ispirto eklerken karışımın sıcaklığını kontrol etmek de önemlidir. Karışımın sıcaklığı çok yüksek olursa, ispirto eklemek tehlikeli olabilir ve istenmeyen reaksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle, karışımın sıcaklığını düzenli olarak kontrol etmek ve gerekirse soğutmak iyi bir uygulamadir.
Umarım bu bilgiler işine yarar. Kolay gelsin!