{ "title": "Yenidoğan Aşıları", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/yenidogan-asilari.jpg", "date": "21.01.2024 07:19:42", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "
Yeni doğan aşıları

Yeni doğan bebeğin, ilk aşısı hepatit B aşısıdır. Bu aşının ilk dozu, hastanede vurulur. Eğer bebek evde doğmuşsa veya bir nedenle aşısı yapılmamışsa bebeğin ilk muayenesinde mutlaka yapılmalıdır. Ayrıca prematüre bebeklerde aşının biraz daha geç yapılmasında fayda vardır.

2. Ayın sonunda vurulan verem aşısı, sol omuza ve deri içine yapılır. Beşli karma aşı, bacağa ve kas içine uygulanır. KPA aşısı da bacağa ve kas içine uygulanır. Bazı çocuklar da aşıdan sonra ateş oluşabiliyor. Ateş 3 gün sürebiliyor. Aşının yapıldığı yerde şişlik ya da kırmızılık oluşabiliyor. Gün için de 3-4 defa soğuk kompres uygulanabilir. 4. Ayda ise bu aşıların 2. Dozları uygulanır. Bu aşılar sonrası meydana gelen ateş için doktorunuzun önerdiği ateş düşürücü, kullanabilirsiniz. 6. Ayda uygulanan aşılardan sonra, diğerlerin de ateş görülmemiş olsa bunlarda görülebilir. Daha önceki aşılar da ateş olmuş ve doktor ağrı kesici vermişse, aynı ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz. Ateş aynı gün çıkmayabilir. Ertesi günde ateş çıkabilir. Menenjit aşısının ilk dozu 9. Ayda vurulur. Menenjit, beyin ve omuriliğin etrafındaki zarların enfeksiyonudur. Bu nedenle çok önemli bir aşıdır. 12. Ayda ise KKK1, KPA4, su çiçeği ve menenjit aşısının 2. Dozu uygulanır. Su çiçeği aşısı da çok nadir de olsa ateş ve vücutta döküntü oluşabilir. Bunda korkulacak bir durum yoktur.

Bir aşının unutulması veya geç uygulanması aşının etkisini azaltmaz. Aşının yeniden başlanmasına gerek yoktur, aşı programına kaldığı yerden devam edilebilir.

Günümüzde aynı anda birden fazla aşı uygulanabiliyor. Böylece yan etkisi artmadan aşılama yapılmış olur. Basit bir solunum hastalığı ya da ishal aşılamanın yapılmasına engel değildir. Bu konudaki en son kararı doktorunuz verecektir.

Bebeğiniz sarılık aşısı olsa da yeni doğan sarılığı geçirebilir. Çünkü bu sarılık genellikle fizyolojik sarılıktır. Hepatit B aşısının koruma süresi yaklaşık 15 yıldır. Menenjit aşısı olmasına rağmen diğer etkenlerden dolayı bebeğiniz menenjit geçirebilir.

Aşı vurulması, bebeğin banyo yapmasına engel değildir. Yalnızca verem aşısından sonra 3 gün su değmemesi gerekir. O yüzden 3 gün banyo yapılmaması uygundur.
" } ] }