{ "title": "Verem Aşısı Sonrası", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/Verem-Asisi-Sonrasi-15.jpg", "date": "20.01.2024 04:40:02", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Verem Aşısı Sonrası, verem aşısı uygulamasından sonra yaşanan birtakım yan etkiler vardır. Bu yan etkiler aşının muhteviyatı ve bedende yaratacağı değişiklikler ile ilgilidir. Aşı uygulaması herhangi bir virüs ya da bakteriye karşı o virüsün aktif ya da pasifize edilerek uygulanması yani bedene tanıtılıp antikorlar tarafından tanınmasını sağlamak demektir. Bir nevi bedene sözü edilen virüs tanıtılır ve o virüse karşı bağışıklık kazandırılmaya çalışılır. Verem aşısı tüberküloz mikrobundan korunmak için yapılan bir aşı uygulamasıdır ve tüberküloz mikrobunun sebep olacağı verem hastalığından korunma amaçlıdır. Aşı canlı aşı olduğu ve kuvvetli bir mikrobun bedene enjekte edilmesi sonucunda birtakım yan etkilere yol açabilmektedir.

Verem Aşısı Sonrası Ne Gibi Yan Etkiler Görülür

Verem aşısı, son derece kuvvetli bir mikrobun bedene enjekte edilmesi ve bağışıklık kazandırılması amacı ile yapılan bir aşı uygulamasıdır. Verem aşısı uygulamasından önce PPD denilen direnç testi uygulanmalıdır. Bu test aşının deri altına bir damla enjekte edilmesi ile yapılır deri altına yapılan küçük bir uygulama sonucu yaklaşık bir saat kadar gözlenir ve herhangi bir kabarma ya da kaşıntı yoksa aşı uygulaması yapılır. Verem aşısı ülkemizde direnç göstermeyen yetişkinlere uygulanabileceği gibi yaygın olarak yeni doğanlara doğumdan sonraki üç ay içinde yapılabilir. Verem aşısı zorunlu aşı sınıfında değildir yani uygulama ebeveyn ya da kişinin kendi isteği ile yapılabilir. Genellikle sosyoekonomik düzeyi düşük il ve ilçelerde ya da hastalık riski taşıyan işlerde çalışanlara önerilmektedir. Verem hastalığı ülkemizde son yıllarda yok denecek kadar az olduğu için uygulama eskiden olduğu kadar yaygın değildir. Buna rağmen bazen gelecekte oluşabilecek hastalık riskine karşı önceden bağışıklık kazanmak faydalı olabilir.

Verem aşısı sekiz on yaşına kadar yüzde seksene kadar koruma sağlarken yetişkinlik döneminde koruma oranı yüzde elliye kadar düşebilir. Verem aşısı sağlık kurumlarında BCG aşısı olarak uygulanır.

Verem aşısı uygulandıktan sonra birtakım komplikasyonlar görülebilir. Bunlardan en yaygın olanı aşı uygulandıktan sonraki birkaç gün yaşanacak kuvvetli ateş olacaktır. Verem aşısı uygulaması sonrası aşı uygulanan bölge sis ve kızarık görülebilir ve şiddetli kaşınma hissi oluşabilir. Verem aşısı birçok aşının tersine kas içine değil deri altına uygulanır bu sebeple aşılamadan sonraki birkaç hafta boyunca aşı sanki toplanıp kalmış dağılmamış gibi görülebilir bu normaldir. Verem aşısı kuvvetli bir aşıdır ve aşılama sonrasında kusma mide krampı ya da ishal gözlemlenebilir. Bu yan etkiler bir hafta içinde geçmezse bir hekime başvurulmalıdır. Deri altına sızma ya da steril olmayan enjektör sayesinde yarada apseleşme görülebilir. Bunun dışında verem aşısı sonucu oluşan yara 1-3 ay arasında iyileşir ve yetişkinlik döneminde bile yanık izine benzer bir yara izi kalabilir.

Verem aşısı özellikle hastalığa yatkın olan kişiler, verem savaş dispanserlerinde çalışan sağlık personelleri ya da ağır iş şartları altında özellikle hijyenik olamayan alanlarda çalışan işçiler için son derece önemlidir. Verem aşısı sonucu oluşan komplikasyonlar ağır seyredebilir bu konuda uygulama öncesi sağlık kuruluşundan bilgi almak önemlidir.
" } ] }