{ "title": "Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/tetanoz-asisi-kac-yil-konusur.jpg", "date": "20.01.2024 13:24:55", "author": "Kadir Yılmaz", "article": [ { "article": "Tetanos Aşısı Kaç Yıl Korur

Tetanos; Clostridium tetani adı verilen bakterinin sebep olduğu bir hastalıktır. Bakteri vücuda girdikten 3-15 gün sonra kaslarda aşırı kasılmaya ve sinirlerin felç olmasına neden olarak solunumun durmasına bağlı ölümle sonuçlanır.

Nasıl Bulaşır?

Özellikle paslı çivi batması ile, metal bir cismin yaptığı kesikle ve topraktan bulaşır.

Tetanos Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler, merkezi sinir sistemini etkilemesiyle ortaya çıkar. Çenede kilitlenme, kaslarda sertleşme ve kasılma, yutmada zorluk, terleme, tansiyonda yükselme, ateş gibi son derece hayati semptomlar görülür. Yapılan araştırmalar sonucunda tetanosa yakalanan vakaların %30'u ölümle sonuçlanıyor.

Tetanostan Korunma

1968 yılından beri Türkiye'de aşı çalışmaları sürmektedir.

Doğumdan sonra 2. 4 ve 6. Ay sonlarında bebeklere difteri, boğmaca, çocuk felci ve menenjit aşılarıyla birlikte karma aşı şeklinde uygulanır. Daha sonra çocuklar 18. Ay sonunda, ilköğretim 1. Sınıfta ve 8. Sınıfta aşılanır. Toplamda yapılan bu 6 doz sayesinde bireyler 25-30 yaşına kadar korunur.

Hamilelik dönemimde de anne adayları 4. Ayda ve bu aşıyı takip eden 4. Hafta sonunda aşılanmalıdır. Eğer gebeler, çocukluk çağında aşı yapılıp yapılmadığını bilmiyorlarsa aşıları 5. Doza kadar tamamlanmalıdır.

Tetanos Aşısı Koruyuculuğu

Tetanos aşısı bir süre sonra koruyucu etkisini yitirir. Bu yüzden çocukluk çağında 6 doz aşısı olan kişiler daha sonra her 10 yılda bir aşıyı tekrarlamalıdır. Yapılan bu aşılara da 'Pekiştirme aşısı' denir.

Yaralanma Sonrası Tetanostan Korunma

Çivi batması, trafik kazası, yaranın toprakla teması gibi durumlar tetanos bulaşı için son derece tehlikeli durumlardır. Bu durumlarda ne yapılacağını bilmek son derece önemlidir.

Yara küçük ve temiz ise kişi aşı olup olduğunu hatırlamıyor veya son doz üzerinden 10 yıl geçmiş ise aşılanma yapılmalıdır. Eğer son doz üzerinden 10 yıl geçmemişse aşıya gerek yoktur.

Yara kirli ise kişi aşılandığını hatırlamıyor veya son doz üzerinden 5 yıl geçmiş ise derhal aşılanmalıdır. Eğer 5 yıl geçmemişse aşıya gerek yoktur.

Aşı Yan Etkileri Nelerdir?

En sık yan etkiler aşılanma bölgesinde ağrı, kızarıklık gibi lokal şikâyetler ve ateştir. Bu durumlarda da herhangi bir tedaviye gerek duyulmaz.
" } ] }