{ "title": "Td Aşısı Nedir", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/Td-Asisi-Nedir-35.jpg", "date": "19.01.2024 20:28:01", "author": "hasan günü", "article": [ { "article": "
Td aşısı nedir, Vücuda önceden (Ölü mikrop, canlı mikrop, mikrop antijenleri gibi) vererek kişide belli hastalıklara karşı özel dayanıklılık durumu geliştirme işlemine aşı denir. Td'nin açılımı \"Adült Difteri Tetanos-Hib, Menenjittir. Td kısaltması ismini Tetanos kelimesinin baş harfi olan T ve Difteri kelimesinin baş harfi olan D harfinden almıştır.

Td aşısı; Difteri ve tetanos gibi hastalıklardan korunma sağlamaya yardımcı olan bir aşı çeşididir ve kas çerisine uygulanır. Td aşısı; 1 ml'lik saydam, kırılabilir ampul içerisinde 0.5 mL süspansiyon (Katı-sıvı karışımı) halinde ve her pakette bir ampul olacak şekilde hazırlanmıştır. Difteri, Corynebacterium diphteriae isimli mikroorganizmanın boğaz, burun, göz ve derideki yaralarda yerleşmesiyle ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalık çeşididir. Bunun yanı sıra tetanos ise bakterilerin yol açtığı ciddi ve ölümcül olabilen bir hastalıktır.

Td aşısı nedir, hangi amaçla kullanılır?

Td aşısı 7 yaşını geçmiş kişilerin difteri ve tetanos enfeksiyonlarına karşı korunması amacı ile kullanılabilir.

Td aşısı hangi durumlarda kullanılmamalıdır?
Td aşısı hamile kadınlarda, endişe duyulmadan kullanılabilir.

Td aşısı içerisindeki etkili maddeler nelerdir?
Td aşısı içerisinde bulunan yardımcı maddeler nelerdir?
Td aşısı ne zaman yapılmalıdır?

Td aşısı 7 yaşını tamamlamış herkes yapabilir. Yaşamları boyunca herhangi bir difteri ve tetanos aşısı ile en az 3 kere aşılanmamış olan 7 yaş ve üstündeki kişiler Td ile aşılanmalı ve bu 10 yılda bir tekrarlanmalıdır.

Td aşısı yan etkileri nelerdir?
Td aşısı nedir, nasıl uygulanmalıdır?

Difteri ve tetanosa karşı korunmak için genel olarak ilk aşı dozundan dört hafta sonra 2. Doz, 2. Dozdan sonraki 6-12 ay sonra 3. Doz uygulanmalıdır. Bağışıklığın sürdürülebilmesi için de 5-10 yılda bir tek doz aşı uygulaması gerekmektedir. Td aşısında tercih edilen uygulama bölgesi genellikle kolun üst kısmında bulunan kaslı bölgedir. Özellikle dikkat edilmesi gereken nokta enjeksiyonun kan damarına veya deriye yapılmadığından emin olunmalıdır. Aşı yapılmadan önce mutlaka iyice çalkalanmalıdır.
" } ] }