{ "title": "T Göz Aşısı Nasıl Yapılır", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/T-Goz-Asisi-Nasil-Yapilir-92.gif", "date": "19.01.2024 02:50:43", "author": "veysel gencol", "article": [ { "article": "T Göz aşısı Nasıl Yapılır, bu aşılama yöntemi başlıca kullanılan aşılama yöntemlerinden birisidir. Bir kalemden tomurcuk (Göz) alarak birden fazla bitkiye kolayca yapılan bir aşılama şeklidir. Uygulanması gayet basit bir aşılama şeklidir.

T Göz aşısı yapılırken en çok dikkat edilmesi gereken nokta aşı gözünü alabilmektir. Hoşumuza giden bir meyve ağacı bulduk diyelim. Buradan bir göz alıp kendi ağacınıza aşılamak isterseniz şunlara dikkat etmeliyiz. Bu dalın uzamış olan uç kısımları meyve veriminde elverişli olurlar. Bizim ise yapacağımız kalemimizi uç kısımlardan alırsak aşılama yapmak istediğimiz ağaçtan ileri ki yıllarda hızlı bir şekilde verim almamızı sağlamış oluruz.

Uzayan daldan meyveye fazla yaklaşmadan keser alırız. Bu almış olduğumuz dal artık aşıya hazır olarak elimizde bulunan bir kalem olmuştur. Bu aşı kaleminin uç kısımları çabuk eğilir bu nedenle bu kısımları bizim işimize yaramaz. Böyle olduğu için bu kısımlarını keserek temizlemiş oluruz. Elimizde bulunan dalın artık hızlı bir şekilde işleme almalıyız. Çünkü kestiğimiz dal gelişmekte olduğu için hızlı bir şekilde nem kaybedecektir. Bu nedenle çabuk hareket ederek dal üzerinde bulunan yapraklar sap kısmından kesilir. Bu şekilde göz alacağımız dalımızı hazır hale getirmiş oluruz. Burada yalnız dikkat etmemiz gereken dalımızın nemini kaybetmemesi gerekir. Bu yüzden dalımızı suyun içine koymamız gerekir. Eğer suya koyma imkânı bulamazsak ıslak bir bezede sarabiliriz. Bu şekilde yaparak dalımızın su kaybını engellemiş oluruz.

T Göz Aşısı Nasıl Yapılır?

Buraya kadar aktarmış olduk. Buradan sonra diğer önemli olan nokta ise gözün çıkarılması işlemidir. Göz alacağımız yerin 1,5 cm altından ve 1,5 üstünden kesici bir alet yardımıyla yatay şekilde çentik atarız. Atmış olduğumuz bu çentikleri göz kısmına zarar vermeden çentikleri birleştirmemiz gerekir. Bunu da ufak çizik atarak yapabiliriz. Artık gözü dalın birleşim yerinden sağa ve sola hareket ettirerek gözü rahatlıkla çıkarırız. Çıkarmış olduğumuz gözün kabukla birleşim yerinde tomurcuk kısmı bulunur. Ayrıca kabuğun iç kısmında da siyah bir nokta görmeliyiz. Buraya dikkat etmemiz gerekir. Çünkü bu aşıyı görmediğimiz de aşımız tutmayabilir. Bu şekilde hazırlığımızı yaptıktan sonra ağacımıza aşılamayı yapabiliriz.

Artık aşı yapacağımız dala yatay bir çentik atarız. Bundan sonra kabuk uzunluğuna eş olacak şekilde sağ ve sol kabukları kaldırırız. Sonra elimizdeki gözü dalımıza yerleştiririz. Burada gözün alt kısmı ile yatay çentik attığımız aynı doğrultuda olmalıdır. Bu işlemden sonra ise son kısma yani bağlama işlemine geçilir. Burada da dikkat etmemiz gereken aşı yerinin hava almaması gereklidir. Sarma işlemine alt kısımdan başlamamız gerekir. Alttan ve üsten sıkça sarmamız gerekir. Ancak bunu da yaparken göze zarar vermemeliyiz. Sıkı bir sarma yaparak aşımız tutacaktır. Artık aşımızı yaptık aşımızın tutup tutmadığını anlamak için 2 ile 4 hafta arasında beklememiz gerekir.
" } ] }