{ "title": "Sarılık Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/sarilik-asisi.jpg", "date": "21.01.2024 17:45:43", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Sarılık Aşısı; Hepatit B yani insanlar arasında sarılık ismiyle bilinen hastalığın aşısını, nasıl ve ne zaman yapıldığını ayrıca diğer aşılar ile ilgili kısa olan bilgileri de öğrendik. Aşı yüksek miktarda (%95) bağışıklık oluşturur. Bu bağışıklık yaşam boyu devam eder. Hepatit B aşısı oldukça güvenilir bir aşıdır. Piyasada yer alan aşılar hakkında pratik olarak önemli bir değişikliği bulunmamaktadır. Tümü güvenle kullanılabilir. Yüksek bulaşma olasılığı taşıyanlara (Sağlık personeli, virüs taşıyıcısı ile aynı evde kalanlara bağışıksız olan eş ve çocuklar, taşıyıcı anneden meydana gelen bebekler, oldukça sık kan almak durumunda olanlar, hemodiyaliz olan hastalar, hayat kadınları) aşı yapılmalıdır.

Aşılama ideal olarak, birer ay ara ile iki doz ve ilk aşının ardından 6 ay sonra 3. Doz yapılarak uygulanır. Bu zamanlarda belli bir esneklik gözükebilir. 1 ve 2. Doz arası 2 hafta ile 4 ay, 2 ve 3. Doz arasındaki zaman ise 2-18 ay arasında uygulanırsa 3 dozluk şema uygulanmış sayılır. Her dozda, yetişkin olanlar için 20 mikro gram, küçük olan çocuklar için 10 mikro gram aşı proteini mevcuttur. Ufak olan çocuklar ve bebeklere yetişkinlerde kullanılan dozun yarısı yeterli olacaktır.

Aşı, 2 yaşından büyük olan çocuklar ve yetişkinlerde deltoid kas içerisine, 2 yaşından küçük olan bebeklerle yeni doğanlarda uyluğun ön yan yüzünden kas içerisine uygulanarak yapılır. Eğer istenirse 5 ve 7 senelik aralıklarla bir doz rapel uygulanarak bağışıklık devam ettirilir. Hepatit B aşısı, BCG, tetanos, boğmaca, çocuk felci, kızamık şeklinde yapılan diğer aşılar ile uygulanabilir. Yüksek bulaşma olasılığı söz konusu ise aşı gebelere de uygulanabilir.

Aşı yapılan bölgede, 2 gün içerisinde geçen hafif ağrı ve kızarıklık meydana gelebilir. Aşı, yapılıncaya değin +2°C ile +8°C arasında bulunan sıcaklıkta saklanmalı ve hiçbir şekilde dondurulmamalıdır. Aşı, uygulanmadan önce çalkalanmalıdır. Öbür hepatit virüslerine karşı olan aşı, hepatit C ve hepatit E virüslerine karşı olan henüz aşı bulunmamaktadır. Hepatit D virüsüne karşı da özel bir aşı bulunmamaktadır. Fakat hepatit B'ye karşı aşılama, insanı D virüsü hepatitine karşı da korumaktadır.

Hepatit A virüsüne karşı, ülkemizde de kullanılabilen bir aşı mevcuttur. Aşı, 2 yaşın üzerinde bulunan çocuklara 1 ay ara ile 2 doz ve 6 ve 12 ayın ardından rapel doz uygulanırsa, 20 sene kadar devam edebilen bir bağışıklık oluşturulur. Aşı ile önceden bağışıklama için yeteri kadar vakit bulunmayan olaylarda (Yakın bölgede hepatit A salgını ya da ev içerisinde bu hastalığı geçirmekte olan bulunuyorsa) hastalanmamış bağışıksız çocuklar 0.02 ve 0.06 mI/kg hesabı ile normal immunglobulin (Kızılay'ın yapmış olduğu preparatlar tercih edilmeli) kas içerisine uygulanılarak korunabilirler.
" } ] }