{ "title": "Rota Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/Rota-Asisi-93.png", "date": "21.01.2024 14:06:26", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "
Rota Aşısı, rota virüs denilen virüs tipinin bedene girmesi sonucunda viral bir enfeksiyon oluşturması sonucunda oluşacak rahatsızlıkların korunması için uygulanan aşılama yöntemidir. Rota virüs sebebi ile oluşan hastalık son derece ciddi hatta sonucunda ölüme varabilecek özellikle çocuk ve bebeklerin korunması açısından önemli bir hastalıktır. Rota virüs her yaşta bulaşabilir ve son derece hızlı bir yayılım gösterir bu sebep ile hastalıktan korunma için aşılama önemlidir. Aşı oral yoldan uygulanan kolay uygulaması olan bir aşı olmakla birlikte rota aşısının birtakım şartları vardır ve bu şartlar yerine gelmez ise aşılamanın bir anlamı kalmaz. Yetişkinlerin bile rota virüs bulaşması sonucunda oluşacak viral enfeksiyonu atlatması son derece zor iken çocuk ve bebeklerin özellikle korunması gerekir.

Rota Aşısı Ne Zaman ve Nasıl Uygulanır?

Rota aşısı rota virüsünden korunmak ve sebep olacağı viral enfeksiyonu önlemek için uygulanan bir aşılama yöntemidir. Oral yöntem ile tatbik edilen aşı uygulaması kolay denilebilir. Bununla birlikte rota aşısı uygulaması bebek otuz ikinci haftayı tamamlamadan bitirilmiş olmalıdır. Rota aşısı iki ya da dört doz olarak rapel aşılama şeklinde yapılan bir uygulamadır ve her aşılama arasında mutlaka dört ya da altı hafta ara vermek gerekir. Bunun anlamı uygulamanın son dozu otuz ikinci haftadan sonraya gelecek ise uygulama başarısız olacaktır ve ilk uygulamaya da gerek yoktur.

Sağlık bakanlığı tarafından onay almamış olarak ileri yaşlar için uygulama çalışmaları ve farklı aşı bileşenleri deneme aşamasındadır. Ülkemizde iki farklı firmanın rota virüs için geliştirdiği aşı vardır ve bakanlık bazında sosyal güvence kapsamında desteklenmemektedir henüz. Aşı ebeveyn tarafından alınır ya da uygulamayı yapacak hastane temin edip faturaya ekleyebilir. Bakım uygulamalarına dahil edilen ya da uygulamayı ücretsiz yapan hastaneler ve sağlık kuruluşları olmasına rağmen genel uygulama bu şekildedir.

Rota virüs aşısı oral yoldan yani ağız yolu ile yapılan bir aşı uygulaması olduğu için enjeksiyon yönteminden daha kolay bir uygulamadır ve sonrasında bebek hemen beslenebilir, aşı alan bebeğin kusması önemli değildir birkaç damla aşıyı bile yutmuş olsa koruma sağlanmış olur. Genellikle rota aşısı ailelerin inisiyatifine bırakılmış olsa bile çocuk doktorlarının genel önerisi aşının yapılması yönündedir. Rota virüs salgınlar halinde gelen ve son derece bulaşıcı bir hastalıktır, ishal ve şiddetli kusma şeklinde seyreden hastalıkta aşırı su kaybı ve şiddetli ateş nöbetleri yaşanabilir. Hasta ve hasta yakını için son derece zor bir hastalık olduğu için başlamadan koruma sağlamak en iyisidir. Rota virüs genellikle kirli sular ile bulaşan bir virüs çeşididir ve özellikle okul çağındaki çocuklara bulaşması halinde salgın oluşturabilir.

Rota aşısı sonrasında bebeklerde bir miktar ateş gözlenebilir bu normal bir durumdur ve mümkün ise ateşin çok yükselmediği zamanlarda ilaç ile düşürmeye gerek yoktur genellikle aşıdan sonraki yirmi dört saat içinde bebek normal sağlıklı haline döner ve rutin hayatına devam eder. Ateşin çok yükseldiği anlarda ateş düşürücü verilebilir. Çocuk hekimleri aşı uygulaması sırasında anneyi bu konuda uyarabilir.
" } ] }