{ "title": "Rahim Ağzı Kanseri Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/rahim-agzi-kanseri-asisi.jpg", "date": "21.01.2024 16:25:54", "author": "Begüm Eser", "article": [ { "article": "
Rahim Ağzı Kanseri Aşısı, Rahim ağzı, tıp dilinde serviks olarak adlandırılır vekadınlarda bulunun rahmin giriş bölgesidir. Rahim ağzı rahmin girişini sıkıca kapatır ve aşağıdan gelebilecek etkilere karşı korur. Rahim, bebeğin anne karnındayken bebeği koruyan, saran ve besleyen organdır. Düz kas tabakasından oluşur. Genişleyebilme yeteneğine sahiptir. Doğuma yakın salgılanan hormonlarla kasılma gücü kazanır ve bebeğin dışarı atılmasını sağlar.

Rahim kadınların her ay düzenli olarak gördüğü adet salgısını içinde barındırır. Aslında bu adet salgısı oluşabilecek döllenme için bebeğe yapılan bir hazırlıktır ve kan damarlarından oldukça zengindir. Döllenme olmadığı takdirde her ay düzenli olarak dışarı atılır ve atılırken altındaki damarları kanatır. Adet salgısı bu yüzden kanlıdır.

Rahim ağzını aşağı doğru vajina izler. Vajina küçük dudaklar ile dışarı açılır. Yani rahmin ve rahim ağzının dışarıyla bir bağlantısı vardır. Buraları kadınlarda üretilen genital salgılar korur. Genital salgıların antimikrobik özellikleri vardır. Üretilen salgılarda azalma olduğu durumda ya da içeriğinin bozulması durumunda bu bölgeler enfeksiyona açık hale gelirler.

Rahim ağzını çok seven bir virüs ailesi vardır. Bu virüs ailesi HPV ailesidir. HPV'nin açılımı Human Papilloma Virüstür. Türkçe anlamı insan siğil virüsüdür. İçinde geçen siğil kelimesi bildiğimiz siğillerden olabileceği gibi kanserleşen siğiller de olabilir. HPV tip 16 ve 18 kanserleşme özelliği taşır.

Rahim ağzı kanseri aşısı nedir?

Rahim ağzı kanseri aşısı, HPV için geliştirilmiş bir aşı türüdür. Kas içine enjekte edilir. Üç doz olmak üzere koldan yapılır. İlk iki aşı iki ay ara ile, üçüncü aşı ise ikinciden altı ay sonra yapılmalıdır. Rahim ağzına direkt olarak uygulanmaz.

Rahim ağzı kanseri aşısı, kanser geliştiği zaman yapılan ve onu geçiren bir aşı değildir. Genelde kız çocuklarına on üç yaşından önce yapılır. Cinsel olarak aktif olmadıkları kabul edilir. Cinsel olarak aktif olduktan sonra bu aşı bir işe yaramaz. Aşı hakkında olumlu ve olumsuz birçok yorum bulunmaktadır. Kişini yaptırması kendi insiyatifine kalmıştır. Devlet bu aşıyı karşılamaz ve fiyatı da pahalıdır. Tek dozunun fiyatı 250-300 TL arasında değişmektedir.

HPV cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Kadınların neredeyse yüzde sekseni bu virüs ile karşılaşmıştır. Bu yüzden cinsel yönden aktif olan kadınların bazı kaynaklarda geçen yazılara göre yirmi bir yaşından itibaren belirli aralıklarla rahim ağzından sürüntü aldırması gerekir. Bu sürüntü aldırma işlemine Pap-Smear denir.

Pap-Smear nasıl alınır?

Kadın jinekolojik muayene masasına yatar. Spekulum yardımı ile vajinadan girilir ve rahim ağzı görülecek şekilde genişletilir. Görülen rahim ağzından kulak pamuğuna benzeyen çubuklarla sürüntü alınır. Bu işlem çok kısa sürer. Kimileri için ağrı verici kimileri için değildir.

Pap-Smear testinden önce kadınların uyması gereken kurallar nelerdir?
Pap-Smear testi ne işe yarar?

Bu test bize gelecekte oluşabilme ihtimali olan rahim ağzı kanseri hakkında bilgi verir. Bu özelliği bakımında eşsiz bir kanser türüdür. Başka hiçbir kanser oluşmadan önce bu şekilde tanınamaz. Erken tanınabilen durumlarda tehlikeli değildir. Ancak bu testi yaptırmayan ve geç tanı alan kadınların durumu oldukça kötü olabilir. Hücre taraması yapar ve taradığı hücrelerin özelliklerine göre sonuç verir. Doktor bu hücrelerin tehlike durumuna göre tedavi planı çizer.
" } ] }