{ "title": "Prevenar Aşı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/Prevenar-Asi-21.jpg", "date": "20.01.2024 17:56:24", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Prevenar Aşı, Streptococcus pneumoniae 1881 yılında Pasteur tarafından izole edildi ve pnömoninin en sık sebeplerinden biri olduğu anlaşıldı. Pnömoninin yanı sıra özellikle çocuklarda sinüzit, orta kulak iltihabı, menenjit, sepsis gibi hastalıklara sebep olabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre pnömokoklara bağlı hastalıklar tüm dünyada her sene beş yaş altı yaklaşık bir milyon çocuğun ölümüne sebep olmaktadır.

Pnömokokal hastalıklar genellikle kış aylarında görülüyor ve ölümcül olabiliyor. Çoğunlukla bebeklik ve çocukluk çağında burun ve boğaz bölgesinde yaygın olarak bulunmaktadır. Hastalığın bulaşması hapşırma ve öksürme sonrasında havaya yayılan damlacıkların solunması ve yıkanmamış ellerin ağız ve burun bölgesine temasıyla olmaktadır. Pnömokoklar solunum yolu ile bulaşan ve önem sırasında en başlarda olan bir mikrop çeşididir. İlerleyen zaman içinde hem mikroorganizmanın yapısı hem de ona etkili olan ilaçlar geliştirildi. Ancak son zamanlarda birçok antibiyotiğe direnç gösteren pnömokok tipleri gelişti. Bu sebeple pnömokokal hastalıkların hem tedavisi zorlaşmakta hem de tedavilerin başarısı gerilemektedir.

Prevenar aşı kolaylık mı? Pnömokokal hastalıklardan korunmanın etkin bir metodu ise aşılamadır. Özellikle çocukları, hastalıklara karşı koruyarak sık antibiyotik ya da diğer ilaçların kullanımının azaltılması, mikropların antibiyotiklere direnç kazanması engellenebilir. 2000 yılından beri ABD de iki yaş altındaki tüm çocuklar, 2-4 yaş arasında yüksek riskli çocuklar rutin olarak bu hastalığa karşı aşılanmaya başlandı. Ülkemizde önceleri ücretli yaptırılabilen aşı, 2008 yılı Kasım ayı itibari ile Sağlık Bakanlığı tarafından aşı takvimi kapsamında ücretsiz olarak uygulanmaya başlanmıştır.

Özetle konjüge pnömokok aşısı aynı zamanda Hib aşısı gibi bir menenjit aşısıdır. Yani biz menenjit aşısı olmuştuk buna gerek var mı suali yersiz bir sual olur. Çünkü bu başka bir mikroba karşı menenjit aşısı olmaktadır. Menenjit bir hastalık ismidir birçok mikrop menenjite sebep olabilir.

Prevenar aşı ne zaman yapılır?

Aşıya en erken çocuklar 2-3 aylık gibi başlanabilir. Aşı takvimi 2-4-6-12 ay olmak üzere toplam dört doz uygulanır. Yedili aşının ruhsatı dokuz yaşa kadar olmakla birlikte beş yaş üstü uygulamalar çok gerekli değildir. Fakat özel durumlarda doktor önerisiyle ya da ailenin isteği üzerine 5-9 yaş arası da uygulanabilir. 13'lü aşı beş yaşa kadar uygulanabilmektedir. Daha önce Prevenar 7 ile aşılanan çocuklar 1 yaş sonra iki doz ya da 2-5 yaş arası tek doz 13'lü aşıyla aşılarını tamamlayabilirler. Aşının gözlenen çok ciddi bir yan etkisi görülmemiştir. Bazen aşı yapılan bölgede kızarma, şişme ve ateş gibi yan etkiler geçici olarak görülebilir.
" } ] }