{ "title": "Pnömoni Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/Pnomoni-Asisi-39.jpg", "date": "19.01.2024 10:39:06", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Pnömoni aşısı; Pnömoni aslında zatürre hastalığının diğer adıdır. Zatürre kısaca akciğerin dokusunun iltihaplanması ile meydana gelen hastalıktır. Bu hastalık bakteriler başta olmak üzere çeşitli organizmalara bağlı olarak kişilerde meydana gelir. Bazı pnömoni türleri hastadan sağlıklı kişilere doğrudan bulaşma yolu ile geçebilmektedir. Fakat bu hastalık genellikle kişinin kendi ağız, boğaz ve sindirim sisteminde olan bakteri ve mikroplardan kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Çok eski zamanlardan beri pnömoni hastalığı yani zatürre ölümcül bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Halen günümüzde az gelişmiş ülkelerde ölümcül tehlikesini devam ettirmektedir. O nedenle de bu hastalığın oluşmamasını sağalmak amacı ile ilerleyen tıp dünyasında pnömoni aşısı yani pnömokok aşısı üretilmiştir.

Zatürre hastalığı grip ve benzeri viral hastalıklar ile başlayan enfeksiyonun akciğerlere kadar ulaşmış ve organ dokularını zarara uğratmış halidir. Öksürük ve hapşırık gibi nedenler ile insandan insana bulaşma özelliğine sahip zatürre hastalığı kişisel eşyaların ortak kullanımı ile de bulaşabilmektedir. Birçok ileri yaşlı kişilerde daha sık görülmekte olan pnömoni hastalığı faktörel olarak kişinin yaşantısı ile eş değer şekilde görülmektedir. Özellikle alkol, sigara, kusma ve uzun süreli ameliyatlar bu hastalığa yaşlı insanların yakalanma riski vardır.

Pnömoni aşısı yaptırması gerekenler
Pnömoni aşısı uygulanmaması gerekenler

Özellikle bu aşı yüksek ateşli bir hastalığı olan kişilere uygulanmamalıdır.

Pnömoni aşşısının uygulanma şekli

Aşı kendi enjeksiyonu içerisinde sıvı halde hazır olarak bulunmaktadır. Başka bir enjeksiyona geçirilmesi veya aktarılması söz konusu değildir. Ayrıca bu aşının dondurulmaması da çok önemlidir. Aksi takdirde aşı kullanılamaz bir hale gelir. Bu aşı ayrıca menenjit ve sepsis hastalıkları içinde kullanılmaktadır.

Aşının uygulanması esnasında hastada kırıklık, halsizlik ve ateş gibi yan etkiler görülebilmektedir. Bunun dışında uygulandığı bölgede şişlik ve kızarıklık olabilmektedir. Sağlıkla kalın.
" } ] }