{ "title": "Pnömokok Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/pnomokok-asisi.jpg", "date": "21.01.2024 07:23:56", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Pnömokok aşısı neden mühimdir suali pnömokok olarak da malum mikrop zatürre, menenjit, kulak iltihabı, sinüzit, kalbin iltihabı, kemik iltihabı (Osteomyelit), beyin apselerinin en önde gelen nedenidir. Okul öncesi çocukların yarısı boğazlarında pnömokok taşır. Milletçe içlerinde zatürre aşısı denmekle birlikte bu aşı pnömokokların yaptığı menenjit, septisemi gibi kolay değil hastalıklara karşın koruyucudur. Çalışmadan çalışmaya değişmekle birlikte %10-50 oranında ortada kulak iltihabı ve sinüzit gibi basit enfeksiyonlardan da koruyabilir.

Özellikle bulaşıcılığı yüksek olan grip ve zatürreden sığınmanın en güzel yöntemin bu hastalıklara karşın aşıyla korunmaktır. Sözgelişi kanser hastaları gibi bağışıklık yetmezliği olan hastalar, doğuştan savunma sistemi eksik olanlar, kullandığı kortizon ilaçları nedeniyle bağışıklığı düşenlerde en mühim vefat sebepleri zatürre ve grip gibi bulaşıcı hastalıklardır. Kanserden vefat sebebi şu kadardır dendiğinde altta yatan kanser ama vefat sebebi zatürre ve griptir. Bunların haricinde grip ve zatürrenin önemli problemler yarattığı birtakım daha minik riziko grupları da vardır. Söz gelişi menenjit geçirenler. Türkiye'de epeyce yaygın metabolik bir hastalık olan Kistik fibröz hastaları gibi. Bu yazıda; grip ve zatürre aşısını kimler yaptırmalı, grip aşısı ne vakit yapılmalı, hemen yan tesirleri nelerdir, kimler aşı olmamalı gibi konularda heyecan edilenler ile ilgili geniş haber inceleyebilirsiniz.

Pnömokok antibiyotikle tedavi edilmez mi?

Uygun olmayan antibiyotik kullanımı sonucunda da seneler aralarında pnömokokların antibiyotiklere dirençli türleri meydana çıkmıştır. Bu dirençli türler, tedavide zorluk yaratmaktadır. Bu nedenle, aşıyla sığınmanın önemi daha da artmıştır.

Hangi çocuklar aşılanmalıdır?
Pnömokok aşısı olmaması gerekli olan çocuklar var mı?

Eğer, bir çocukta aşının öncesinde dozuyla mühim bir alerjik reaksiyon gelişirse, aşının tekrarı önerilmez. Eğer, genç hastaysa aşı için iyileşmesi beklenir. Ancak hafif bir nezle gibi sıhhat problemleri aşı için oluşturmaz.

Pnömokok aşısı kaç defa yapılır?

Eğer, 2 ayda karma aşılarla birlikte başlanırsa 2 ay arayla toplamında 3 doz, 12-15 ayda tekrar dozu olarak da toplamında 4 doz yapılır. İlk 6 aydan sonrasında aşıya başlanırsa, kaç doz aşı gerekeceği başlama ayına karşı değişecektir. Büyüdükçe olgunlaşan koruma sistemi daha az sayıda aşıya da yanıt verecektir.

4.5.3-C- Pnömokok aşısı bedeli (Polisakkarit); 2 yıl üstü çocuklarda ve erişkinlerde, aspleni, dalak disfonksiyon, splenektomi (Medikal olarak cerrahi operasyon ve otosplenektomi) yapılmış olan veya tasarlanan olgular, orak hücre sıhhat problemi, çölyak sendromu, immünsupresif tedavi, işınım rehabilitasyonu, uzuv transplantasyonu ve HIV tüm aşamaları dahil olmak üzere rehabilitasyona veya hastalıklara ilişkili immün yetmezlik ve immün baskılanma vaziyetleri, kronik renal hastalık ve nefrotik sendrom, kronik kalp hastalıkları, astım dahil olmak üzere kronik akciğer hastalıkları, siroz dahil olmak üzere kronik karaciğer hastalıkları, diabetes mellitus dahil olmak üzere rastgele bir kronik metabolik sıhhat problemi, hemoglobinopati, doğuştan ve edinilmiş kraniyal defektler ve dermal sinüsler dahil olmak üzere beyin omurilik sıvısı sızıntısına neden olan vaziyetlerde, hastalıklarını ifade eden sıhhat raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilmesi şeklinde 5 senede bir ödenir. 65 yıl ve üzerindeki kişilere rapor aranmaksızın 5 senede bir defa olmak üzere bedelleri ödenir.
" } ] }