{ "title": "P P D Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/ppd-asisi.jpg", "date": "20.01.2024 13:29:10", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "PPD Aşısı, PPD testi tüberküloz mikrobunun insanlarda bulunup bulunmadığını anlamaya yarayan bir ölçümdür. Test, sol kolun ön kısmında deri altına PPD solüsyonu yapılır. Altı ya da on milimetrelik bir kabarcık oluşur ve iki ya da üç gün sonra yeniden ölçüm yapılır. Burada amaç enjekte edilen tüberkülin maddesinin sağlam deri üzerinde nasıl bir etki yaptığını görmektir. Bu test diğer adıyla mantoux testidir. On dört yaşına ulaşmamış olan çocuklarda bu test yerine test-ine adı verilen yöntem kullanılır. Bir defa kullanmaya mahsus olan iğne tüberkülin maddesine batırılıp sonra çocuğun derisine batırılır ve bu, test için çocuklara yeterli bir dozdur.

PPD bakteriden elde edilir ve vücuttaki antikorları harekete geçirmeye yarar. Vereme karşı bağışıklık sisteminin tümü tüberkülin maddesiyle harekete geçer. Bu testin uygulanmadaki amacı PPD'in deriye verilmesinden sonra tüberkülin maddesine karşı üretilmiş bir antikorun olup olmadığını anlamaktır. Bunun hastalığın gelişmesiyle bir alakası yoktur. Bu aşı koruyucu bir aşı değildir. Uygulandığı zaman antikorlar tepki verir ama kalıcı bir tepki değildir ve bu süre içerisinde antikor üretimi yapılmaz.

Bu hastalığı tedavi sırasında bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. En sık görülen yan etkiler, kaşıntı, cilt döküntüsü, iştahsızlık, kusma, bulantı, karın ağrısı ve görme bozukluğudur. Bu yan etkilerin ortaya çıkması durumunda ilaçların hemen kesilmesi ve hemen ilgili bir doktora başvurmak gerekir. Tedavinin temel ilaçlarından biri olan rifampisin, göz yaşı, idrar ve büyük abdesti turuncu renge dönüştürebilir. Bu belirti endişelenecek bir durum değildir.
" } ] }