{ "title": "Opa Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/Opa-Asisi-28.JPG", "date": "21.01.2024 06:45:28", "author": "Erkan Umut Mergen", "article": [ { "article": "OPA aşısı diğer adıyla çocuk felci aşısıdır. Çocuk felci hastalığının aşısı OPA (Oral Polio Aşısı) ve IPA (İnaktif Polio Aşısı) olmak üzere iki çeşittir. İnaktif Polio Aşısı enjeksiyon yöntemiyle uygulanan inaktif (Ölü) bir aşıyken OPA ağızdan damla şeklinde verilen canlı virüs içeren bir aşıdır. OPA içerisindeki canlı virüsler laboratuvar ortamında hastalık yapma etkisi azaltılmış virüslerdir.

Polio virüsü nedir?

Polio virüsü çocuklarda felç ve solunum durması sonucu ölüme neden olabilen çok ciddi bir hastalıktır. Grip benzeri semptomlarla başlayan hastalık ölümle sonuçlanabileceğinden OPA ile aşılanmak son derece önemlidir.

OPA aşısı ne zaman yapılır

Dünya Sağlık Örgütü ve Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen aşılama takvimine göre çocuklara altıncı ve onsekizinci aylarda iki doz olmak üzere OPA aşısı uygulanmaktadır.

OPA aşısının yan etkileri nelerdir?

IPV aşısına göre riskli bir aşıdır. OPA aşısının en büyük yan etkisi aşı ile de hastalığın meydana gelebilecek olmasıdır. Günümüzde kullanılan aşılarla bu risk azaltılmış olsa da her zaman için aşılanan çocuğun aşıya bağlı olarak çocuk felci olması riski bulunmaktadır. IPV ile aşılanan çocuklarda çocuk felci gelişme riski yoktur. Ülkemizde OPA öncesi bebeklere iki ve dört aylıkken birer doz IPA aşısı yapılır. Altıncı ayda ise OPA ile IPA yapılarak OPA aşısının çocuk felcine neden olması engellenir.

OPA aşısı nasıl uygulanır?

OPA aşısı altı aylık bebeklerin ağzına damlatma şeklinde uygulanır. Aşıdan sonra emzirmenin aşının etkinliği üzerinde bir etkisi olmamakla birlikte bebeğin kusmasına neden olabileceğinden aşıdan yarım saat sonra emzirmek daha doğru olacaktır. 18 aylık bebeğe ise genellikle bir kesme şeker üzerine damlatarak aşı uygulanır.

OPA aşısı kimlere yapılmalıdır

Fayda/zarar değerlendirmesi yapıldığında aşılanmama durumunun aşı yapıldığında ortaya çıkan risklerden daha fazla olduğu görülmektedir. Bu yüzden her yeni doğan bebek Sağlık Bakanlığı takvimine göre aşılanmalıdır. Çocukluğunda aşılanan bireylerin koruyuculuğu devam ettiği düşünüldüğünden aşıya gerek olmamakla birlikte çocuk felci hastalığının görüldüğü bölgelere seyahat edenler ile çocuk felci aşısı üretiminde yer alanlarla çocuk felci hastalığını tedavi eden sağlık çalışanlarının rapel doz alması tavsiye edilmektedir.

Düzenli aşılama takvimi sayesinde 1998 yılından beri ülkemizde çocuk felci hastalığına rastlanılmamaktadır. OPA aşısı sayesinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından Türkiye çocuk felci hastalığından arındırılmış ülke olarak tescil edilmiştir.
" } ] }