{ "title": "Meningokok Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/meningokok-asisi.jpg", "date": "23.01.2024 03:33:06", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Meningokok aşısı, meningokok sağlık sorunu, başka bir deyişle neisseria meningitidis, menenjit (Beyin zarı irini) ve menengokoksemi'ye ya da septisemi'ye (Kan zehirlenmesi) yöntem açabilen önemli bir bakteriyel sağlık sorunu. 2 yaşın üst kısmındaki herkeste sık sık görülebilen semptomları dik ateş, baş ağrısı ve boyun tutulması hastalığına karşı üretilmiştir. Bebeklerde klasik belirtilerin yakalanması ek olarak kolay değil olabiliyor. Meningokok patojeni en az 13 başka suştan meydana geliyor ve A, B, C, Y, W-135, 29E ve Z serogrupları şu ankiler.

Hastalara yepyeni ve önemli bir menenjit aşısı çıktı ek olarak doğrusu ülkemize yepyeni geldi deyince, çoğunlukla önce yanıt, biz esasen menenjit aşısı olmuştuk oluyor. Evet haklısınız şu ana denli evlatlarınız başka menenjit mikrobu amaçlı 8 defa aşılandı. 5'li karma aşı içerisinde 4 defa hemofilus influenza mikrobuna karşın, 4 defa da milletçe içinde zatürre aşısı adı verilen esasında menenjite de yöntem açabilen pnömokok aşısıyla çocuklarımız aşılandı. Pnömokok ve hemophilus influenza mikrobuna karşın yaşamsal aşılama yapıldığından beri en sık rastlanan mikrop meningokok mikrobu olmuştur. Yepyeni aşımız meningokok aşısıdır. Başka bir deyişle başka bir mikrop, ek olarak şimdilik olmadığımız bir aşı. Menenjit bir hastalıktır, bu sebeple de çoğu başka mikrop menenjite yöntem açabilir. Bu aşıya milletçe içinde benekli menenjit aşısı da denmektedir. Yepyeni bir aşı-çocuğuma ne türlü yaptırabilirim, çocuğum kobay mı olacak?

Aslında yepyeni bir aşı değildir, Abd'de 7 senedir ve çoğu gelişmiş ülkede sağlam bir şekilde tatbik edilen bir aşıdır. 2006'dan beri bebeklere de yapılabilen bu konjüge meningokok aşısı en başta ABD ve Avrupa ülkelerinde mevcut, en son zamanlarda gelişmekte durumda olan ülkelerde de bu aşı ruhsat almaya başlamıştır. Ülkemizde de Mart 2013'te ruhsat almıştır. Bugüne denli 44 milyona uzak olmayan doz uygulanmış ve önemli bir hemen yan tesiri görülmemiştir.

Meningokok aşısı neden önemli?

Meningokoksemi eskisi denli sık görülmese de vakit vakit salgınlar yapabilir, bilhassa hac mevsiminde Ortada Doğudan ülkemize gelebilen ve yakalanan bireyin 24 saat içerisinde %50 ihtimalle ölümüne yöntem açan zor bir hastalıktır. Menenjit bu mikrobun yapacağı en kolay hastalıktır, bilhassa bütün bedende zor kanamalar, döküntü ve çoğu organın yetmezliğiyle izleyen meningokoksemi adı verilen şok tablosu süratle ilerler ve çok ek olarak ölümcüldür. Ülkemizde senelik görülme sıklığı tam anlamıyla da bilinmemekle birlikte ülkemiz İstatistik Müessesesi (TÜİK) vefat istatistiklerinden yola çıkarak ifade edilecek tahmine yönelik Avrupa'ya yönelik en az 10 kat ek olarak dik meydana geldiği söylenebilir. Ülkemizde meningokokal sağlık sorunu en fazla 5 yıl altı çocuklarda görülmektedir. Meningokok mikrobu hastada yalnızca kolay tek ateş ya da menenjit ya da süratle ilerleyen mikrop şokuna denli giden çok fazla farklı tablolara sebep olabilmektedir. 1920'lerden öncesinde antibiyotikler yokken meningokokkal hastalıklarda vefat oranları %70'lere denli varmaktaydı. İlerleyen dönemlerde antibiyotiklerin bulguyu ve yardım rehabilitasyonu ile vefat oranları hızları azalmaya başlamıştır. Fakat uyumlu antibiyotik rehabilitasyonu ve yüklü tıbbi bakıma nazaran, en son 20 sene içerisinde vefat oranları %9-12 içinde değişmek üzere sabit kalmıştır. Meningokokseminin yarattığı zor mikrop şokunda (Sepitk şok) bu oran %40'a denli varmaktadır.
" } ] }