{ "title": "Kuduz Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/kuduz-asisi.jpg", "date": "21.01.2024 03:52:31", "author": "mehmet tutuş", "article": [ { "article": "Kuduz aşısı, buluş yılı tam ve kesin olarak bilinmemek kaydıyla Louis Pasteur tarafından bulunmuştur. Louis pasteur kimyacı ve mikrobiyolojinin kurucusudur. Pasteur, çalışmaları sonucunda fermantasyona ve hastalıklara sebep olduğunu ispatladı. Kuduz, şarbon ve tavuk kolerası gibi bu derece büyük ve tehlikeli olan hastalıkların aşısını bulup ve tatbik eden il kişi Pasteurdur. Louis mikrop teorisini ortaya atmadan önce, şekerin maya ile fermantasyon sırasında, ekseriya ortaya istenmeyen maddelerin ortaya çıkmasından şikâyet ediyordu. O günlerde, mayanın bu fermantasyon işlemin de kimyasal bir katalizör vazifesi gördüğü kabul ediliyordu. Pasteur'ün, canlı hücre yapılarında kimyasal değişikler üzerindeki çalışmaları, onu mayanın mikroskobik bir organizma olduğu tahminine yöneltti. Bu teoriyi daha da genişleterek he mayalanma olayının ayrı bir bakterinin özellik ve tesiriyle meydana geldiği sonucuna vardı.

Şekeri, laktik aside, bunu bütirik aside veya alkole, alkolü de asetik aside çevirmek süretiyle, bu yolla zincirleme değişik maddeler elde etti. Bunlardan ve bu gözlemlediği olaylardan yola çıkarak bazı bakterilerin bazı hastalıklara iyi geliğini ve tedavi ettiğini gözlemledi. Bu şekilde 1857 yılın da bakteri teorisinin temelini attı.

Kuduz aşısı, insanlar için çok önemlidir bunun sebebi, kuduz hastalığını hiçbir şekilde hafife alınmayacak bir hastalık olmasından öne gelmektedir. Çünkü kuduz mikrobuna bir kez yakalandınız mı ve yakalanmanıza karşın en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna gidip kontrol altında aşı ve tedavilerini yaptırmazsanız sonucu kesin ölüme sebep olmaktadır. Kuduz hastalığı, merkezi sinir sistemini ağır şekilde tutan ve direk beyni etkileyen çok tehlikeli bir hastalıktır.

Bugün bile insanların ölümüne sebep olmaktadır. Kuduz hastalığı. Hayvanın salyasında bulunur ve genellikle ısırma yoluyla insanlara ve diğer hayvanlara bulaşır. Kuduz hastalığının ölümü genellikle solunum felcine bağlı olarak canlının ölümü ile son bulur. Kuşlarda ve böceklerde kuduz hastalığına şimdiye kadar yapılan ve gözlenen araştırmalarda görülmemiştir. Kuduz hastalığı birçok insan üzerinde hastalık yayıldıktan sonra birçok deneyler yapılarak hastanın iyice hastalığa kapıldıktan sonra kurtulmasını sağlayacak yollar aranmıştır. Fakat şimdiye kadar sadece bir kişi hayatta kalmayı başarmıştır. 10 gün komada kaldıktan sonra 10. Gününde hasta gözlerini açmıştır fakat sadece annesini tanımış, yürüme konuşma ve diğer bütün insani davranışları tekrardan öğrenmek zorunda kalmıştır. Bu tedavi başka insanlar üzerinde de uygulandığın da hiçbir başarıya ulaşılamamış ve hepsinin sonucu ölümle bitmiştir.

Kuduz Hastalığının Bulaşma Şekilleri
Kuduza Bulaşmış İnsanlarda İlk Klinik Bulgular

Bu ve bunun gibi durumlarla karşılaşılması halinde hemen en yakın sağlık kuruluşuna baş vurulmalı ve gereken tedavilere ve profesyonel sağlık uzmanları tarafından uygulanacak olan tedavilere harfiyen uyulmalıdır.
" } ] }