{ "title": "Kabakulak Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/kabakulak-asisi.jpg", "date": "20.01.2024 13:59:41", "author": "fadime kolay", "article": [ { "article": "Kabakulak aşısı: Kabakulak, tükürük bezlerinde şişliğe yol açan ve yanaklarda dolgun bir görünüm veren viral bir enfeksiyondur. Basit bir çocukluk çağı hastalığı gibi görülse de aslında seyrekte olsa menenjit, işitme kaybı ve testiste iltihabi şişlik gibi ciddi hastalıklara sebep olabilir. Ancak özellikle 2-12 yaş aralıktaki çocuklarda görülebilir bunlar risk altındadır. Bebeğimiz 15 aylık olunca ilk kabakulak aşısını yaptırmamız gerekiyor. İlk 15 ayda kızamık. Kızamıkçık ve kabakulak aşısı ile bu hastalığa karşı çocuğumuzu koruyabiliriz. Ancak tek doz yetmez çocuğumuzu ömür boyu korumak için tekrarını yaptırmalıyız.

Kabakulak virüsü hastalığı

Kabakulak hastalığı, 16 -18 günlük kuluçka döneminden sonra meydana çıkar. Hastalığa yakalanan insanların %30-40, ı herhangi bir hastalık belirtisi göstermeden hastalığı geçirirler. Geri kalan insanlarda kabakulak ağrısını değişik şiddetlerde yaşarlar.

Kabakulak belirtileri nelerdir?

Hastaların çoğunda kabakulak virüsü tükürük bezlerinde olur. Kabakulak ateş, kırıklık, kulağın önünde çiğnemeyle olan ağrı, titreme ve tükürük bezinde şişmeyle başlar. Ancak sık olan belirtilerin arasında beyin iltihabı ve yetişkin erkeklerde yumurtalık iltihabı olabilir. Az olmakla birlikte pankreas ve tiroit bezlerinde de olabilir. Kabakulak hastalığının bu belirtileri birlikte ve ayrı ayrı da olabilir. Kabakulak tükürük bezlerinde ise hastalığın şiddetine göre bir haftada geçebilir. Özellikle iki yanaktaki tükürük bezlerinde olur ve daha ileri hastalığa yol açmaz. Yetişkin erkeklerde yumurtalık iltihabına yol açabilir fakat bilinenin aksine bu durum kısırlık ve iktidarsızlık çok olmaz. Bazı hastalarda menenjite neden olur Menenjit, ateş, baş ağrısı, kusma, ense sertliği ile görülür. Genel olarak 5-10 günde iyileşir. Hastalıkta sağırlığa çok az rastlanır.

Her iklim ve bölgede hastalığa yakalanılabilir. Kabakulak genelde 5 ile 15 yaş arasındaki çocuklarda olur. Kabakulak hastalığına yakalanan insan hastalık geçene kadar virüsü bulaştırabilir. Kabakulak tükürükle bulaşır. Hastalığın bulaşmasını önlemek mümkün değildir ancak hastayı tecrit etmek gerekir, bu da mümkün değildir çünkü hasta çocuk olduğundan tutmak çok zordur. Hastalığı bir defa geçiren insan bağışıklık kazanmış olur. Hastalığı önlemenin en önemli yolu aşı olduğundan çocuklarımızın aşısını zamanında yapmamız gerekmektedir. Bir yaşını doldurmuş ve kabakulak geçirmemiş herkes aşıyı yaptırılabilir ve aşı tek başına ya da kızamık, kızamıkçık aşılarıyla birlikte de yapılabilir sadece hamileler yaptıramaz.

Tedavisi

Kabakulak kendi kendini sınırlayabilen bir hastalık olduğundan, destekleyici ve belirtilere göre bir tedavi uygulanabilir. Antibiyotik kabakulak olan hastaya verilmez kesinlikle yatak istirahati uygulanmalı ve diğer insanlardan tecrit edilmelidir. Şişmiş tükürük bezlerine sıcak tatbiki ve aspirin kullanma ağrıyı kontrol eder. Bu hastalar, ağrı sebebiyle katı gıdalar alamazlar, sıvı gıdalarla beslenmeleri gerekmektedir.
" } ] }