{ "title": "Hepatit C Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/hepatit-c(1).jpg", "date": "19.01.2024 05:26:18", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Hepatit C, özellikle karaciğeri etkilemesi ile ortaya çıkan çok ciddi ve bulaşıcı olan bir hastalıktır. Genel olarak dünyada yaşayan 170 milyon insan Hepatit C virüsü taşımaktadır. Ayrıca bu virüs bulaştığı zaman hastalığa neden olmaz, kişi sadece \"taşıyıcı\" olarak kalır. Bu nedenle Hepatit C virüsü taşıyan kişinin diğer kişilere bulaştırmamak için büyük özen göstermesi gerekmektedir.

Hepatit C belirtileri, genellikle hiçbir şekilde belirti göstermez ancak zaman içerisinde kişide siroz, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanseri hastalıklarına neden olabilir. Özellikle Hepatit C virüsü kişinin karaciğerine yerleşmesinden sonra, seneler geçse bile hiçbir belirti göstermeden burada kolaylıkla varlığını sürdürerek çoğalır. Bu durum karaciğere büyük ölçüde zarar verir, yıllar sonra karaciğer de ortaya çıkan bu tahribat kişinin siroz ya da akciğer kanseri hastalıkları olarak kendini gösterebilir.

Hepatit C nasıl bulaşır, çoğunlukla Hepatit C virüsü kişiye \"kan yolu\" ile bulaşmaktadır. Özellikle devamlı olarak kan nakli gereken diyaliz hastaları ve hemofili hastaları, uyuşturucu bağımlısı olan kişiler, incelenmesi yapılmamış kan alıcılar ve dışarıda ilişkiye giren kişilerde büyük risk altındadırlar. Ayrıca Hepatit C virüsü taşıyan kişiler kesinlikle iğne, tıraş bıçağı, kan nakli, şırınga, tırnak makası ve diş fırçası gibi kişisel kullanım eşyalarını ortak kullanmamalıdır. Ciltte meydana gelen kesikler ve yaralar için de çok daha dikkatli olunmalıdır. Hepatit C virüsü yiyecek yediğimiz tabaklardan, içeceklerden ve aldığımız yiyeceklerden, hapşırmadan kesinlikle bulaşmaz. Ancak cinsel yol ile ya da annesinden çocuğa bulaşma riski olsa da bu durumlara pek sık rastlanmaz.

Hepatit C aşısı, hedef ilk olarak kişinin karaciğerin de meydana gelen hasarı ve sirozun gelişmesini engelleyerek virüsün ortadan kaldırılmasıdır. Hepatit C hastalığının tedavisin de en yaygın teknik hap ve iğne kullanımıdır. Ayrıca Hepatit C hastalığının aşısı mevcut değildir. Bu nedenle hasta olan kişiler dengeli ve düzenli olarak beslenmelerine dikkat etmelidirler. Fakat kişide siroz gelişimi oluşmuş ise mutlaka doktorun önereceği diyete dikkat etmelidir.
" } ] }