{ "title": "Hamilelikte Tetanoz Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/hamilelikte-tetanoz-asisi(1).jpg", "date": "21.01.2024 13:12:38", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "
Hamilelikte tetanos aşısı

Hamile olan anne adayları kendisinin ve bebeğinin sağlığı açısından birtakım tedaviler ve tahlil ve testler yaptırmak gereğindedir. Yapılması gerekli olan aşılardan birisi de tetanos aşısıdır. Tetanos aşısı, diğer kabakulak, kızamıkçık, su çiçeği ve kızamık gibi aşılar gibi içlerinde herhangi bir canlı mikroorganizmalar bulunmadığı için anne adaylarının tetanos aşısını uygulamada hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Gebelikten önce tetanos aşısı yaptırmamış veya yaptırmış olsalar bile üzerinden 10 yıl geçmiş anne adaylarından da tetanos aşısını yaptırmalarını doktorlar isteyebilir. Tetanos aşısını tam olarak yaptırmış ve daha üzerinden 120 ay geçmemiş anne adayları ise gebeliğin 5. Ayından sonra ise tetanos aşısını yaptırabilirler.

Tetanos aşısı uygulamış bir anne adayında, aşı sayesinde oluşan antikorlar, anne rahmindeki bebeğe geçecek ve bebek dünyaya yeni geldiği zamanlarda çok yüksek olan yeni doğan tetanos hastalığına karşı korunmuş olacaktır. Zaten gebelikte yapılan tetanos aşısının amacı bebeği doğum esnasında veya doğduktan sonra yeni doğan tetanos hastalığına karşı korumak için yapılan bir aşıdır. Yeni doğan bebekler bu hastalığa daha çok doğum esnasında yakalanmaktadır. Yeni doğan tetanosu bebekler için sonucu ölüme kadar varan çok tehlikeli bir hastalıktır. Doğum sırasında bebeğin göbek kordon bağı yeteri kadar temiz olmayan ortam ve steril olmayan ameliyatta kullanılan bıçak, makas gibi malzemelerde bebekte tetanos hastalığına yakalanma riskini artıran mikroplar bulunabilir. Özellikle evde yapılan doğumlarda ve temiz olmayan yerlerde doğum gerçekleştiği zaman bu aşının önemi daha da artmaktadır. Çünkü bu hastalık çok ciddiye alınması, önemsenmesi gereken bir hastalıktır. Çok ciddi durumların önüne geçmek için, anne adayının kendisi ve bebeğinin sağlığı için bu aşıyı yaptırmak zorundadır. Hamilelik dönemlerinde bu aşıyı yaptırdıktan sonra, üçlü aşı adı verilen boğmaca, tetanos ve difteri aşısını bebeğin bağışıklık sisteminin çok güçlü olması ve kolay bir şekilde hasta olmaması için uygulayabilirler.

Tetanos aşısı yaptırmak için anne adayları, aşının belli bir zamanı olmadığı için istedikleri zaman bu aşıyı yaptırabilirler. Ancak doktorlar bu aşıyı yaptırmak için en uygun zamanların gebeliğin 3. Sonlarına doğru olduğunu belirtmişlerdir. Tabi ki bu süreyi de geçen anne adayları, hamileliğin herhangi bir zamanında ya da haftasında bu aşıyı yaptırabilirler. Bu aşı anne sağlığı ve bebeğin sağlığı açısından hamilelik boyunca istendiği zaman yaptırılsın. Daha önce belirtildiği gibi anne dayı bu aşıyı yaptırmak için en uygun zamanların gebeliğin 3. Ay sonlarına doğru yaptırmak gerekir. Zaten gebelikte devamlı gidilen doktorlar uygulanacak test ve aşılar hakkında bilgiler verecektir.

Gebelikten önce tetanos aşısı tam olarak yaptırmış ve üzerinden 10 yıl geçmedi ise gebelikte tekrar tetanos aşısını yapmaya gerek yoktur. Gebelik süresince yaptırdığını bu aşının size ve bebeğe faydası olacaktır. Uzmanlara göre ise gebelikten önce aşı yaptırmış üzerinden 10 yıl geçmemiş, fakat aşıyı tam olarak yaptırıp yaptırmadığını tm olarak bilmeyen anne adayları ise gebeliğin 5 veya 6. Aylarında bu aşıyı birer ay arayla yaptırmaları gerekmektedir. Daha sonra ise anne adayı 6 ay bekledikten sonra bir doz daha yaptıracak, bu uygulama 1 yıl sonra yine devam edilecek ve bu şekilde tetanos aşısı 5 dozda tamamlanacaktır. Gebelikte anne adayında herhangi bir bölgede temiz olmayan bir eşya batması, delmesi veya kesmesi sonucu kanama gerçekleşirse tetanos hastalığına yakalanma riskini en aza indirmek için başa gelen bu gibi durumlarda tetanos aşısı ile tetanos immunglobulinde ilave edilir.
" } ] }