{ "title": "Güvercin Aşıları", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/Guvercin-Asilari-34.jpg", "date": "19.01.2024 02:28:36", "author": "mustafa GÜÇLÜ", "article": [ { "article": "Güvercin aşıları; Genel tarihleri çok eskilere dayanan güvercinler ilk olarak iletişim amaçlı yetiştirilmiş ve posta güvercinleri olarak adlandırılmıştır. Günümüzde ise hobi olarak yetiştirilen güvercinlerin temizliği aşısı ve bakımı çok önemlidir. Bulundukları ve yaşadıkları ortam temiz ve sıcak olmaz ya da aşıları yapılmazsa oluşan sağlık sorunları nedeni ile yaşamını yitirebilirler. Güvercin aşıları sağlıklı olmalarının yanı sıra üremelerini sağlamak içinde yaptırılır. Güvercinlerinizi hastalıklardan korunmak istiyorsanız kuşlarınızı mutlaka aşılamanız gerekmektedir. Oluşan bu virüslerde güvercinlerinizi korumak aslında çok kolay olup güvercinler sağlıklıyken alınan önlemler daha sonra harcayacağınız para ve zamandan yok denecek kadar az görülür. Bunun için yapmanız gereken tek şey güvercin aşısı ile yılda 1 defa aşılamanız olacaktır. 3,4 çeşit güvercin aşısı vardır. Yapacağınız aşılarda dikkat edilmesi gereken kurallarda vardır. Bunlar son kullanma tarihi geçmemiş olması, üzerinde orijinal etiketi olması, şüphe yaratmayan, soğuk zinciri bozulmamış ve güvenilir yerde muhafaza edildiği garantisi verilmiş olmalıdır.

Güvercine yapılan aşılar
Circovirüs aşısı; Circovirüs hastalığı insanlarda görülen aids hastalığına benzetilmektedir. Son yıllarda ortaya çıkan bu hastalık oldukça yenidir. Bu sebeple hastalık ve sonuçları hakkındaki bilgiler fazla değildir. Bu hastalığa Circovirus adı ile bilinen bir virüs türü sebep olmaktadır. Bu virüs en fazla genç kuşları ve yeni doğmuş yavruları etkilemektedir. Hastalık ilk olarak solunum yollarında kendini gösterir. İshal ve ağırlık kaybı vardır.

Pox (Çiçek); Çiçek hastalığı ya da halk arasında frengi hastalığı olarak bilinen bir hastalıktır. Özellikle sıcak bölgelerde yaşayan güvercinlerde ve posta güvercinlerin de görülmektedir. Temas yoluyla ve içme suyu yoluyla bulaşabilmektedir. Yıllık pox aşısı bu hastalığa karşı kuşların en sağlam savunması olur. Frengi ve karışım kullanılarak bu hastalığa karşı koruyabilirsiniz. Bu aşı iğneyle her güvercine 0.02 cc ölçüsünde boynundan yapılır. 6 haftalıktan küçük olan kuşlara aşı yapmamanız ve bir defa açılan aşı paketini bir daha kullanmayarak elinizde tutmamanız önemlidir.

Paramyxovirosis; bu aşı, güvercinin boynunun arka tarafından yukarı baş bölgesi etrafına, derinin altına yapılır. Her bir kuş için dozaj 0.2cc'dir. Yaşı 6 haftadan az olan kuşlara bu aşı uygulanmaz. Kullanım öncesi ve sonrası ilaç soğutularak saklanmalıdır. İlacı açtıktan sonra hepsinin kullanılması, kullanılmayıp artan iğneleri ve ilacı çöpe atmak gerekir.

Adenovirüs; Adenovirus hastalığı için geliştirilmiş etkin bir tedavi yoktur. Tek yapılacak iş, kuşun doğal savunma mekanizmasını harekete geçirmektir. Bu yapılan aşı sadece kuşa vitamin takviyesi içindir. Kuşun direncini arttırmak için yapılır.

" } ] }