{ "title": "Grip Aşısının Zararları", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/grip-asisinin-zararlari.jpg", "date": "19.01.2024 09:06:37", "author": "muhsin doğru", "article": [ { "article": "
Grip aşısının zararları: Özellikle çetin geçen kış aylarında soğuk algınlığı ve gripten korunmak maksadı ile sağlıklı yiyip içilmeli, planlı olarak egzersiz yapmalı, istirahat etmeye zaman ayırmalı, alkollü içecek ve sigara gibi sağlığa zararlı maddelerden uzak kalarak bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi gerekir. Etrafınızda öksüren, hapşıran şahıslardan uzak durulmalı, eller sık aralıklarla yıkanmalıdır. Tüm bunlara karşılığında grip hastalığına yakalanmak hiç de zor değildir. Antibiyotiklere yanıt vermeyen grip hastalığından sakınmanın yöntemlerinden birisi grip aşısı yaptırmaktır. Birçok gelişmiş ülkede böylesi bir aşı insanlara karşılıksız olarak yapılmaktadır. Ülkemizde de rutin olarak yapılmasa da risk altında olduğu sanılan kişilere önerilmektedir.

Grip aşısı aslında ölü sınıfından bir aşıdır. Her sene genel olarak tek doz olarak yapılması tavsiye edilir. Bunun sebebi ise grip virüsünün genellikle her sene genetik şeklinin değişmesi ya da ortaya daha farklı bir virüsün çıkmasıdır. Bu aşı 8 yaşının altındaki çocuklara ilk defa yapılıyorsa, bir ay aralıkla 2 doz şeklinde önerilir. Bundan sonra tek doz yapılması yeterli olmaktadır. 8 yaşından sonra aşının ilk defa yapılmasında tek doz yeterli olur. 3 yaşının altı olan çocuklarda ise aşının tek doz yerine yarım doz uygulanması yeterli olur. Aşının 6 aydan küçük bebeklere, hamileliğin ilk 3 ayı içinde bulunan kadınlara ve önemli derecede yumurta alerjisi olan şahıslara katiyen önerilmediğinin altı çizilmesi gerekir.

Grip aşısı virüs türüne oranla uyum sağlaması, kişinin yaşı ve kişinin sağlık durumuna göre farklılık gösteren %70 ve 90 arasında etkin olur. Sağlıklı şahıslarda grip hastalığına karşı %90 dolaylarında korunma sağlanır. Başkaca hastalığı bulunanlarda, yaşlılarda bu koruyuculuk azalmakta, fakat grip sebebiyle oluşabilecek komplikasyonların ve ölümlerin önlenmesinde etkili olmaktadır. Aşının kesin koruyucu etkisi yapıldıktan ortalama 10 ile 14 gün sonra aşlamaktadır.

Grip aşısı yapılan şahıslarda yaklaşık %15 ile 20 kadar aşı yapılan bölgede kızarıklık, ağrı ve şişlik oluşabilir. Bunların dışında gözlenen ters etkiler ise daha az görülür. Halsizlik, ateş ve kas ağrıları gibi etkilerin bulunması halinde bu aşı uygulandıktan sonraki 6 ile 12 saat sonra etkisini göstermeye başlar, 1 veya 2 günde kendiliğinden kaybolur. Grip aşısının ardından diğer biyolojik ürünlerde olduğu gibi alerjik olan bir reaksiyon oluşabilir. Bu aşının diğer aşılar gibi bir sağlık biriminde veya doktor gözetiminde yapılması tavsiye edilir. Aşı dondurulmadan +2 ile +8 derecelerde buzdolabından muhafaza edilir. Grip aşısından sonra şahısta grip hastalığının gözlenmesi tamamı ile tesadüftür. Çünkü bu aşı ölü aşıdır. Vücuda virüs bulaştırmadığında, aşıyla alakalı olarak grip hastalığı meydana gelmez.

Grip hastalığından korunmak ve olası durumda başkalarına da geçmesini engellemek maksadıyla yapılan bu aşının uzmanların görüşüne göre bazı yan etkilerinin ve tepkilerinin olduğu belirtilmektedir. Bu yönde yapılan bazı araştırmalarda grip aşısının felç etkisine sebep olan Guillain Barre sendromuna yakalanma riskini artırdığı belirlenmiştir. Bundan dolayı ise risk almak istemeyen bazı ülkelerde aşıların tamamen toplandığı bilinmektedir.
" } ] }