{ "title": "Göz Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/goz-asisi.jpg", "date": "21.01.2024 19:59:31", "author": "muhsin doğru", "article": [ { "article": "
Göz aşısı: Aşıların çoğaltılması, türlerinin artırılması istenilen bir ağacın üstüne yapılan bir işlemdir. Ağaç aşı yapma işlemi oldukça eski bir döneme dayandığı gibi çok fazla da çeşidi bulunmaktadır. Konumuz olan göz aşısı da aşılama işlemlerinden birisi olmaktadır. Bir başka adı da yaprak aşısıdır. Bu aşılama yöntemi günümüzde de oldukça sık olarak uygulanmaktadır. Bunun sebebi kısa sürede çok daha fazla ürün elde etmek istenmesidir. Uygun zamanda da bu uygulama evresini başlatma girişiminde bulunulmalıdır. Göz aşıları için önemli olan iki şeye ihtiyaç duyulur. Birincisi aşının yapılacağı anaçtır. Bir diğeri ise anaca yerleştirilen gözlerdir. Altında odunsu doku bulunan veya bulunmayan bir kabuk parçacığıyla üzerine bir göz aşısıyla yapılan işlemdir. Bu tür işlemde yalnızca bir tomurcuk seçilir. Bu tercih edilen gözler sayesinde verim artacak ve direkt olarak ekonomik kazanca sebebiyet verecektir, aşısı yapılan ağacın meyvesi de iştahla ve sevinçle yenecektir. Göz aşıları ikiye ayrılmaktadır. İkiye ayrılmasındaki ana mantık yapılma zamanıdır. Ayrıca göz aşısı yapılırken önemli olan noktalardan biri de bölgede esen rüzgâra dikkat edilmesi gerekir. Oldukça şiddetli esen rüzgârın tersi yönünde aşı yapılması en doğru olanıdır.

Göz aşısını yaparken aşı yapılması istenen anaç ve gözün uyumlu olmasına özen göstermeliyiz. Aşıyı yapmadan önce göz ve anaç temizlenmelidir. Çamur toz vs. Gibi şeyler aşıya büyük olasılıkla zarar verebilir. Aşı yapılacak anaç kolay ve çabuk kabuk vermesi için bir hafta öncesinden sulanmalıdır. Bunları yaptıktan sonra ise anaç toprak yüzeyinden ortalama 15 veya 20 cm'ye kadar üstten T şeklinde işaretlenip çizilir. Çizilen bu T odunsu yapıdan ayrıştırılır. Aşısı yapılacak olan göz de bu çizilen T içine spatül yardımı ile yerleştirilir, bu esnada gözün özüne dikkat edilmelidir, önemli olan şeylerden birisi de öz olmadan aşı tutmaz gerçeğini unutmamak gerekir. Öz aşılanacak kısmın içinde kalması lazım gelir. T şeklinde çizdiğimiz, içine göz yerleştirilen gözün üstte kalan kabuğu kesilir. Daha sonra hazırlanan T aşı nemlendirilmiş aşı bandı ile sarılır. Ne çok sıkı ne de çok gevşek olacak şekilde ve göz açıkta kalacak şekilde sarılır.

Sürgün göz aşı yöntemi genellikle kışların ılık geçtiği yerlerde tercih edilir. Bunun sebebi soğuğa karşı bozulma, aşının tutmama olasılığı olmasıdır. Genelde mayıs sonu ya da haziran başı yapılır. Yapıldıktan sonra ise göz anaca takıldığı o yıl uyanır. Aynı yıl da bu gözden sürgün alınabilir. Ayrıca erken zamanlı sürgün ve geç zamanlı sürgün olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır. Bunun sebebi genellikle bölgesel farklılıklar olarak değerlendirilmektedir. Durgun göz aşısı ise temmuz ayının sonunda ve eylül ayının başında yapılır. Durgun göz aşısı da yapıldığı dönem itibariyle önem arzeder. Yapıldığı zaman kış aylarından dolayı uyanmaz. Ertesi yıl bahar aylarında sürgün verir. Kış soğuklarına daha dayanıklı olduğu için genellikle kışların daha soğuk geçtiği yerlerde yapılır. Durgun göz aşısında önemli bir püf nokta vardır. Göz alınan sürgünden yaprakları ayrılıp temizlendikten sonra sadece bir tane yaprak bırakılır. Durgun göz aşısının tutup tutmadığını burdan görünür. Tutma zamanı aşağı yukarı bir ay gibi bir süredir. Bir ay içinde ise gözün hemen yanındaki yaprak sapı düzgün olarak kopar ise aşı tutmuş manasını taşımaktadır. Ama yaprak kurur ise aşılama tutmamış denebilir.
" } ] }