{ "title": "Gebelikte Tetanoz Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/gebelikte-tetanoz-asisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 02:46:57", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Gebelikte tetanos aşısı, birçok zaman kadınlarda zararlı olup olmadığı konusunda merak uyandıran konulardan biridir. Gebelik dönemlerinde anne adaylarında hormonsal olarak çok hızlı ve farklı değişimler meydana gelir. Özellikle bebeğin anne rahminde, annenin yiyip içtiklerinden beslenmesi nedeni ile gebelik dönemlerinizde tükettiğiniz tüm besinler ve yaptığınız tüm her şeyin bebeğe de etkisi olacaktır. Özellikle tıbbi işlemler ve bitkisel çaylar, bebekler üzerinde büyük etkilere neden olur. Bu nedenle gebelik dönemlerinde yapılacak olan tüm aşılar için emin olunsa bile Uzman bir doktordan bilgi almak çok daha sağlıklı olacaktır. Bunun yanı sıra günümüzde birçok aşı, hamilelik dönemlerinde kadınların uzak durması gereken aşılardandır. Zaten hamileliğinizin 5. Ayından sonra dışarıdan da hamile olduğunuz belli olacağı için aşı yapan kişi bu durumu fark edebilir. Ancak ilk 5 ay, karın şiş olmayacağı için hamile olduğunuz anlaşılmaz. Bu durumu hemşireye ya da doktora sizin belirtmeniz gerekmektedir.

Gebelikte Tetanos Aşısı Yapılabilir mi?

Gebelik dönemlerinde birçok yapılmaması gereken aşı türü bulunsa bile tetanos aşısının gebelik döneminde yapılmasında sakınca bulunmamaktadır. Tetanos aşısı, 5 yıl etkisi olan ve genellikle paslı malzemelerden bulaşabilecek olan hastalık önlemidir. Bu nedenle gebelik döneminizde herhangi bir paslı kesici yaralanmasında tetanos aşısı gerekebilir. Bu gibi durumlarda aşı vurularak daha büyük hastalıklardan korunabilirsiniz. Ancak her ne olursa olsun, tetanos aşısı yaptırmadan önce doktorunuza hamile olduğunuzu ve bebeğinizin kaç aylık olduğunu belirtin. Bu sağlığınız açısından daha iyi olacaktır.

Gebelikte Hangi Aşıların Vurulmasında Sakınca Vardır?

Gebelik dönemlerinde yapılan aşılar direk kana geçer ve kandan da bebeği etkiler. Bazı aşıların bebeğe zararı olmazken bazı virüslü aşılar, bebeklerde ciddi sorunlara neden olabilmektedir. En yaygın olarak yapılan aşılar arasında kabakulak aşısı, kesinlikle hamilelik dönemlerinde yapılmaması gereken aşılardandır. Bu aşı türü, bebeğiniz için oldukça ağır geleceğinden bu aşıyı yaptırmamanız gerekir.

Bir diğer yapılmaması gereken aşı ise kızamık aşısıdır. Yetişkinlerde genellikle oluşmayan bu rahatsızlık eğer anne adayında meydana gelir ise kesinlikle aşı vurulmaktan kaçınılmalıdır. Bu gibi durumlarda hamile olduğunuzu önemle doktorunuza belirtebilirsiniz. Kızamık aşısı ile su çiçeği rahatsızlığında da iğne yapılması gerekebiliyor. Bu iğnenin de ciddi olumsuzluklara neden olma durumu bulunmaktadır. Su çiçeği aşısını da hamilelik döneminiz boyunca kullanmamanız önerilmektedir.

Gebelik Döneminde Tetanos Aşısının Bebeğe Faydası Var mı?

Gebelik döneminde tetanos aşısının bebeğe ciddi zararları bulunmamaktadır. Bu nedenle daha çok önerilen ilk üç ay içerisinde anne adayının tetanos aşısı olması olacaktır. Gebelikte tetanos aşısı, anne adayına uygulandığı zaman kan yolu ile bebeğe de geçeceği için bebeği dizanteri ve benzeri birçok hastalıktan doğumdan hemen sonra da koruyacaktır. Bu nedenle bir noktada bebeğe koruyucu olarak fayda gösterdiğini söylemek mümkündür.
" } ] }