{ "title": "Difteri Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/difteri-asisi.jpg", "date": "20.01.2024 15:14:39", "author": "sebahat coşgun", "article": [ { "article": "Difteri Aşısı, Halk arasında kuş palazı olarak bilinen boğaz ağrısı ve şiddetli ateş ile kendini gösteren bir hastalıktır. Şiddetli vak'alarda boyunda şişlik meydana gelir. Aşısı bulunmadan önce hapşırma ve öksürük yolu ile çok kolay bir şekilde bulaşabildiği için salgın halinde insanlar kuş palazı na yakalanmakta idi. Difteri çocuklarda ve bebeklerde daha sık görülür ve daha tehlikelidir. Son yıllarda aşısının ülkemizde başarı ile uygulanmasından dolayı bu hastalıktan ölen kimseye rastlanmamıştır. Aşısı Türkiye ye gelmeden önce difteriye yakalanan her on hastadan bir tanesi hayatını kaybetmekteydi.

Difteri'den korunmak için kimlere aşı yapılmaktadır?

Sağlık bakanlığının aşı konusunda çok başarı ile yürüttüğü bir aşı takvimi vardır. Bu aşı takvimine göre, bebeklerde 4 ve 6. Ayın sonlarında DaBT-İPA-Hib aşısı yani, difteri, Asülüler boğmaca, Tetanos, İnaktif Polio, Homefilus, İnfluenza, TİP B beşli karma aşısı uygulanır. İlk öğretim 1. Sınıfta DaBT- İPA Difteri Seküler boğmaca Tetenoz inaktif POlio dörtlü karma aşı Repal doz pekiştirme aşısı uygulanır.

Difteri aşısının yan etkileri nelerdir?

Sağlık bakanlığı difteri aşısını yukarıda belirttiğimiz hastalıkları da içine alan karma aşı halinde uygulamaktadır. Bebek ve çocuklara uygulanan aşılar arasında yüksek ateş, huzursuzluk ve uygulandığı bölgede aşırı şişlik görülmesi sebebi ile karma aşı yan etkileri açısından uygulanmaya başladığı tarihten itibaren en çok endişe uyandıran aşı olmuştur. Ancak günümüzde yapılan karma aşılar, beşli karma aşının içerisindeki Asüler Boğmaca dediğimiz hücresiz yapıda üretildiği için ateş ve uygulandığı bölgede şişlik gibi reaksiyonlar çok nadir hale gelmiştir.
" } ] }