{ "title": "Dbt Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/dbt-asisi.jpg", "date": "20.01.2024 01:09:28", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Dbt Aşısı; Difteri, boğmaca ve tetanos aşısıdır. DBT aşısı, saflaştırılmış olan toksoidlerden meydana gelen difteri ve tetanos aşıları vasıtası ile öldürülmüş olan Bordetella pertussis hücresi vasıtası ile hazırlanan tam hücreli boğmaca aşısı komponentlerinden meydana gelir. Boğmaca aşısı 7 yaşına değin DBT aracılığı ile uygulanır. 7 yaşının ardından boğmaca aşısı yapılmaz. 7 yaşından sonra ilk kez aşı yapılacaklara DT yapılır. DBT aşısı 2, 4 ve 6. Ayların bitimin de beşli karma aşı (Pentaxim) olarak yapılır.

Rapel doz (Uygulama dozu) 3. Aşıdan bir yıl sonra (Bebek 18-24 ay) yapılır. Aşıya yanıtın yetersiz olması sebebiyle, DBT aşısı altı haftadan küçük bebeklere uygulanmaz. DBT aşısından hemen sonra ilk 48 saat içinde ateş, aşı yerinde ağrı ve şişme meydana gelebilir. Aşı yapımından sonra gerektiği şekilde ateş düşürücü içerebilir. Aşı seyrek olarak komplikasyonlara yol açabilir. Aşı yapımı sonrası yüksek ateş (>39,5 ° C), sürekli manasız ağlama, havale geçirme olursa beklemeden hastaneye götürülmelidir.

Bu hallerde aşı takvimi, çocuğa göre yeniden düzenlenir. Altı yaşından fazla olan çocuklara tam hücre ölü boğmaca içeren aşılar uygulanmadığı için DBT aşısı yapılamaz. Yedi yaşından fazla çocuklarda da seyreltilmiş difteri içeren aşılar uygulanır. Şimdilerde zayıflatılmış boğmaca ve seyreltilmiş tetanos toksoidi kapsayan ergen erişkin aşı uygulama çalışmaları yapılmaktadır.

Difteri aşısı, tek başına difteri aşısı uygulanmaktadır. Erişkin düzeyde ya da çocuk çağında bulunmak üzere tetanos toksoidi ile ikili aşı ya da boğmacanın da birlikte olduğu üçlü (Karma) aşı şeklinde yapılmaktadır. Çocukluk zamanında uygulanan karma aşı içindeki difteri toksoidi, erişkin tipteki difteri aşısında yer alan difteri toksoidinden daha çoktur. 7 yaşından fazla çocuklara erişkin tip difteri tetanos aşısı yapılmalıdır.

Difteri aşısı çocuklara; difteri, tetanos, boğmaca (Karma aşı) olarak çocuk 2 aylıkken olmak üzere 2.,3 ve 4. Aylarda (Bir ay ara ile) üç doz ve bunun devamın da üçüncü dozdan 12 ay sonra (16. Ayda) yapılan bir tekrar dozu ile toplam dört doz olmak üzere yapılmaktadır. Aşı etkisini göstermesi için ilkokul 1 ve 8. Sınıflarda tetanos ve erişkin tip difteri aşısı (Td) ile 2 doz daha aşılama aşı takvimi içinde bulunmaktadır.

7 yaşından fazla çocuklar ve erişkinler için çoklu aşılama erişkin tip difteri aşısı ile bir ay sonra ile 2 doz ve ikinci dozdan 6-12 ay sonra yapılarak aynen dozu ile toplam 3 doz olarak yapılmaktadır. Difteri aşısı +2-+8 oC arasında buzdolabında muhafaza edilmeli ve buzlukta bekletilmemelidir.

Boğmaca aşısı, boğmacanın korunması için 6 yaş civarındaki tüm çocuklar boğmaca aşısının yapılması oldukça mühimdir. İki tip boğmaca aşısı bulunmaktadır. Birincisi boğmaca aşısı içine formalinle inaktive yapılmış Bordetella pertussis bakterisinin tamamını kapsayan ölü aşıdır. 1930'larda çoğaltılmış ve 1940'larda yaygın bir şekilde yapılmaya başlanmıştır. Tam hücre boğmaca aşısına bağlı olarak, aşı yapılan kısımda, şişlik, ağrı ve ateş gibi yan etkiler yapılmaktadır.

İkinci olarak asellüler boğmaca aşısıdır. Asellüler boğmaca aşıları inaktive (Ölü) aşılardır. Boğmaca bakterisinin tamamı olmamakla birlikte inaktive bazı parçalarını bulundurur. Asellüler boğmaca aşılarının yan etkileri, tam hücre boğmaca aşılarının yan etkilerinden oldukça düşüktür. Boğmaca aşısı difteri ve tetanos aşısı ile üçlü karma aşı olarak yapılmaktadır.

Boğmaca aşısı ile primer koruma sistemi bebek 2 aylıkken olmak üzere 2., 3 ve 4. Aylarda üç doz (Bir ay ara ile 3 doz) ve üçüncü dozdan bir yıl sonra (16. Ayda) bir tekrar doz aşılama olarak dört doz uygulanmaktadır Aşıdan sonra yapılan kimi yan etkilerin sebebi oldukça boğmaca aşısıdır ve boğmaca aşısının kimi programdan atılması ön görülür. 7 yaşından büyük çocuklara boğmaca aşısı önerilmemektedir. Boğmaca aşısı +2-+8 oC arasında buzdolabında saklanmalı ve kesinlikle dondurulmamalıdır.
" } ] }