{ "title": "Ceviz Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/ceviz-asisi.jpg", "date": "21.01.2024 17:45:51", "author": "muhsin doğru", "article": [ { "article": "
Ceviz aşısı; cevizi aşılamak diğer meyve türleri aşılamasına oranla önemli zorluklar arz etmektedir. Bunun sebebini; cevizin kallüs oluşumu için daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duymasıdır; çöğürün kalın kabuklu olması ve göz aşısının yapılması esnasında ise kesilen çöğürlerden fazla kanamanın olması olarak bilinmektedir. Kalem aşılarında da aşı erken dönemler de uygulanırsa, aşı bölgelerinde kallus dokusunu vücuda getiren parenkima hücrelerinin ince zarlı, gevrek yapılı olması kurak havalarda canlılığını hızlı kaybetmelerine neden olur. Bu da aşı oluşumunu eksi yöne etki eder. Aşı bölgesinin polietilen örtü ile kapanması, parafinle kapanması, beyaz boyayla boyanması pit yosunuyla kaplanması aşılarda başarı seviyesini artırıcı tesirlere sahiptirler. Aşıların tutması ayrıca, aşı başarısına seçilen anaç, kalemin yaşı, pişkinleşmesi, aşı yapma zamanı, tercih edilen aşı bağı, macun, parafin, alanın ısısı, ortam nemi, aydınlanma ve fidanları aşılamadan sonraki alan şartları direk etki göstermektedir. Aşı dokularının yenilenmesinden faydalanarak iki bitki parçacığının birleşmesi olarak anlaşılır. Göz aşısı kalem aşılarının basit şekli olup, bu aşılamanın daha az doku sevk edilir ve diğer farklılık, bütün kalem aşılarında da macun kullanılmasının tavsiye ediliyor olmasıdır.

Cevizlerin Aşıyla Çoğaltılması; ceviz sert kabuklu bir meyve türü içerisinde, aşılaması en zor olanıdır. Ceviz aşılarının oluşumu için yüksek sıcaklık gerekir. 27 dereceyi bulacak kadar geciktirilir ise daha muvaffak olunur. Aşılar dış ortamda yapılacak ise hücre parçalanmasının hızlı olabilmesi ve tutmasının sağlanması için aşı alanının ısıtılması gerekmektedir. Gübreli toprak ile siyah poşet gibi. Şayet bunlar yapılamıyor ise aşı alanı cam yünüyle sarılarak, pet şişe geçirilerek veyahut toprakla kapatılarak aşı alanı ısısının alan sıcaklığına oranla daha fazla olması sağlanır. Böylelikle cevizlerin aşı başarısı artmış olacaktır. Ceviz çeşitleri için en iyi aşı şekli iki üç yaşlı anaçlara ilkbahar kalem aşısını kullanmak olacaktır.

Ceviz kalem aşılarını fazla kanamayı engellemek için çöğürün ucu, aşılanmadan 20 veya 25 gün öncesinde kesilmelidir. Bir veya iki hafta içerisinde kanama sonlanacaktır. Aşı yapılacağı an, kalemin taze temasını sağlama maksadı ile ikinci bir kesim yapılır. Aşılama mevsim ilerledikçe, anaçlardaki kesimlerin kanamaları azalacaktır. İyi aşılama tekniği, anaç ve kalemde uzun ve düzgün bir kesim yüzeyi gerektirir. Düzgün kesim, anaç ve kalemin sıkı birleşmesine olanak vermek şartıyla, birleşme yüzeyleri arasında oluşabilecek boşlukları elimine eder. Lakin aşılanmadan sonra yapılacak çok önemli iş, aşı alanının nem geçirmez bir materyal ile sıkıca sarılmasıdır. Bu amaçlar kaydıyla, yapışkan band oluşabilir. Bu sırada, kalemin ucundaki kesik yüzeyin kapatılmasının gerekliliği unutulmamalıdır. Bu yüzeyin önemli kuruma kaynağı olacağı ise açıktır. Burası aşı macunu veyahut nem geçirmezliği olan başka bir materyal ile kapatılabilir. Aşı seçenekleri; kabuk arası aşı, yarma aşı mart ayında; Temmuz ve ağustos aylarında ise göz yama aşısı yapılır.
" } ] }