{ "title": "Bcg Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/bcg-asisi.jpg", "date": "21.01.2024 08:59:11", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Bcg aşısı, milletçe aralarında verem aşısı olarak da tanımlanmaktadır. Prosedür olarak da sol omuz başından cilt içerisine enjekte şeklinde uygulanır ve uygulamadan tek süre ardından haşere ısırığını andıran belli bir süre tek kabartı oluşmalıdır. Meydana Gelen kabartı 10-15 dk ardından ortadan kaybolabilir, bu kabartı aşının gerçek yapıldığının göstergesidir. 1998-1999 senelerinde doğum yaptıktan anında ardından veya 2 gün ardından uygulanmaktaydı. Bu durum birtakım hemen yan tesirlere sebep olduğu amaçlı nihai zamanlarda yepyeni doğan bebekler 2. Ayını doldurduktan ardından uygulanmaktadır.

BCG aşısının, ateş benzeri rastgele yan tesire neden olmaz. Aşı yapıldıktan tahmini 25-30 gün ardından ufak sivilceyi andıran tek kızartı meydana gelir. Meydana gelen kabarıklık yavaş yavaş kabuk bağlar ve daha ardından iz bırakarak ortadan kaybolabilir. Unutulmamalıdır, bu sivilceye alternatif kızarıklık ve iyileşme müddeti uzunca vakit sürebilir, eğer rastgele tek yakıntıya yol açmaz.

Verem Aşısı Ne Türlü ve Ne Vakit Yapılır?

Son senelerde Türkiye'de görülme sıklığı mühim oranda büyüyen verem, hayat ölçeğinde de yaygın tek enfeksiyon sağlık sorunu olma özelliğini korumaktadır. Aşı deri içerisine verilerek uygulanır. Önceden ağız yöntemiyle uygulanmış, ama bağışıklık oluşturacak denli yüksek miktarda antikor oluşumu sağlamayan bu yöntemden vazgeçilmiştir. Verem aşısı çiçek aşısına alternatif şeklinde iğneyi deriye birden çok defa batırarak veya derinizi çizerek uygulanabilir. Aşı çok fazla temkinli yapılmalıdır. Deri altına değil şüphesiz deri içerisine uygulanmalıdır. En sık sık kullanılan bölge kolun harici yüzüdür.

Verem Aşısının Tesiri

Bebekleri 5 yaşına kadar %80-90 oranında korumaktadır. Bu savunma 10 yaşına %80'e erişkinlerde %50'ye düşer. Birtakım vaziyetlerde savunma tam değildir. Ama her vaziyette aşı hastalığın vücuda dağılmasını önler.

Ne Denli Güvenli?

1930 senesinde Fransa'dan edinilen aşı Alman klinikteki 251 çocuğa veriliyor; çocukların birçok hastalanıyor ve 77'si can veriyor. Öfkeli Alman halkı Fransa'yı sorumlu tutuyor. Aşıyı vuran hekim mahkemede yargılanarak mapus cezasına çarptırılıyor. Aşı vurulduğu noktada tek kabarcık oluşturuyor ve enjeksiyon yerinin etrafındaki lenf bezlerini büyütüyor. Çok hafta ardından kabarcık infilak ederek cerahat akıtıyor, ardında kocaman çirkin tek yara izi de diyebileceğimiz keloid dokusu bırakıyor. Aşılamadan 3 -7 ay ardından, kasık lenf bezlerinde apse oluşumu görülebilmekte. Lenf bezi apseleri yer altı veya kürek kemiği (Kalvikula) boşluğunda da gelişebilir.

Aşının Özellikleri Nelerdir?

Ükemizde tipik olarak da kuru toz şeklinde kullanılmaktadır. Toz sulandırılmadan oda sıcaklığında tahmini 30 gün, buzdolabında+2-8 derecede 2 yıl denli etkinliğini yitirmemektedir. Sıcaklık ve ışığa karşın çok duyarlıdır.

Aşının Komplikasyonları

Güvenilirliği çok yüksek tek aşıdır. Aşının sonrasında görülebilecek komplikasyonlar, tatbik edilen doza, aşının yapıldığı yere ve derinliğine, Aşı yapılmış olan bireyin yaşına, bağışıklık sistemine yönelik değişiklik işaret etmektedir. Deri altına tatbik edilen aşılar deri ülseri ve deri altı apselere sürükleyebilir.

" } ] }