{ "title": "Badem Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/Badem-Asisi-21.JPG", "date": "20.01.2024 22:06:40", "author": "Erkan Umut Mergen", "article": [ { "article": "Badem aşısı, verimsiz veya düşük verimli badem ağacının daha üst kalitede meyve veren badem cinsiyle kalitesinin yükseltilmesi amacıyla yapılır. Badem ağacı ticari değeri yüksek bir ağaç olduğundan aşılama badem tarımında önemli bir yer tutar. Çeşitli aşılama türleri vardır. (Göz aşısı, yarma aşı, vs.) ancak badem ağacı aşısı için en ideal olanı yarma aşılama yöntemidir.

Badem aşılaması öncesi hazırlık: Aşılama yapılacak olan badem ağacı gövdesi sağlam, genç bir ağaç olmalıdır. Aşılama işlemi sırasında kullanacağımız testere, maket bıçağı, aşılanacak badem ağacının üzerinde 3 göz bulunan iki adet taze dalı, kama olarak kullanmak üzere aşılayacağımız dal kalınlığında bir tahta veya kuru dal parçası, naylon poşet veya streç, koli bandı ve temiz toprak hazır durumda olmalıdır. Yarma aşılama için en uygun zaman aşılama yapılacak olan ağaca su yürümeye başladığı zamanlardır. Burada dikkat edilecek husus aşılanacak olan dalların üzerindeki gözlerde tomurcuklanma başlamamış olmasıdır. İlkbahar başlangıcı yarma aşı için uygun zamandır.

Badem aşısı işlemi: Aşılama yapılacak olan badem ağacı gövdesinden kesilir. Kesilen gövde diklemesine yarılarak araya kama olarak bir dal koyulur. Oluşan bu sabit yarık içerisine aşılama yapılacak olan badem dalları uçları kesilerek yerleştirilir. Burada dikkat edilmesi gerek nokta aşılanacak dallar ile aşılanan ağacın dış yüzeylerinin birbirine tam oturmasıdır. Daha sonra aşı için kullanılan kama çıkarılır veya kesilir. Yanımızda getirdiğimiz poşetin altı kesilerek yukarıdan aşağıya doğru aşılı yer ortasında kalacak şekilde geçirili. Veya streçle aşı yapılan kısım sıkıca sarılır. Daha sonra poşetin veya streçin alt kısmı koli bandıyla tekrar sıkıca sarılır. Üst tarafta boş kalan kısma yanımızda getirdiğimiz toprak dökülerek aşılanan kısmın havayla teması kesilir. Gövdeye aşılanan dalların üst kısımları macunla kapatılır. Toprak yerine macunda kullanılabilir.

Aşılama sonrası ağacın belli bir süre iyi bakım görmesi gerekmektedir. Badem aşısı yapılan yeni ağacımızda aşılanan dallar tomurcuk açmaya başladığında aşımız başarılı bir şekilde tutmuş demektir. Bu şekilde aşılanan badem ağacımız daha verimli ve uzun ömürlü olacaktır.
" } ] }