{ "title": "Asma Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/Asma-Asisi-55.jpg", "date": "20.01.2024 06:23:32", "author": "Tolga Yaşar", "article": [ { "article": "
Asma aşısı, bağcılıkta üzüm meyvesi veren asmaların aşılanmasıdır. Aşı asmaların hastalıklara, tuza, neme dayanıklığını artırır. Değişik cins ve türde üzüm elde edilmesi sağlanır. Asmalar kolay aşı tutabilen meyvelerdir. Daha verimli üzüm elde etmek ve asmaları kurutmamak için her yıl ilkbaharda düzenli aşılama yapmamız gerekmektedir. Asma aşılarının en yaygın olanları kalem (Yarma) aşıları, göz aşıları ve kakma aşılarıdır. Aşıda başarının sağlanması için aşı materyalinin özelliklerine, aşı yapma tekniğine ve ortam koşullarına dikkat edilmelidir.

Asma aşısıteknikleri

Kalem (Yarma) aşı: Amerikan asma dikimden sonra 2-3 yıl içinde baş parmak kalınlığına geldikten sonra ilkbaharda özellikle mart ya da nisan ayında aşılanır. Aşı için önce anacın çevresi ve dibi kazma kürek yardımı ile açılır. Asma yerden 10-15 cm üzerinden kesilir ve kesildiğinde oluşan pürüzler güzelce temizlenir. Anacı aşı baltası ile ikiye bölmek için asmanın da fazla yarılmaması, yaracağımız bölgeye kadar olan yer hesaplanır ve orası sıkıca bağlanır ki asma daha fazla yarılmasın. Daha sonra aşı baltası tam ortadan vurulur ve anaç 5-6 cm'ye kadar yarılır. Anaç yarıldıktan sonra aşı yapacağımız asmadan aldığımız kalem şeklinde odunsu parça çok önemlidir. Bu küçük parçanın cins türde üzüm veren ya da sağlıklı olanını seçmemiz aşıdan sonra cins ve kaliteli hasat almamızı sağlar. Aşılanacak çeşidin iki gözlü kalemi alt gözün yaklaşık 1 cm altından ve göz dışarıya gelecek şekilde kama gibi kesilir. Kamanın bir tarafında göz diğer tarafında odun kısmı gömülmeli ve boyutu asma ile aynı olmalı. Daha sonra kalem aşı anaca karşılık gelecek ve özen gösterilerek boşluk kalmayacak şekilde sokulur. Daha sonra bu bölgeyi sıkıcı bağlamamız gereklidir. Daha sonra aşının üzeri toprakla kapatılır.

Kakma aşı: Kakma aşı yapılışı yarma aşıya benzemektedir. Anaç toprak seviyesinin hemen üzerinden kesildikten sonra ortadan yarma yerine bir kenarına karşılıklı olarak içe doğru daralan 'V' şeklinde yuva açılır. İki gözlü kalem aşısı yere tam oturacak şekilde hazırlanır. Bunun için kalemin alt gözü dışta olacak şekilde kama şeklinde kesilir ve asma ki yerine kabuk kabuğa değecek biçimde ve boşluk kalmayacak şekilde sıkıca oturtulmalıdır ki oturtamadığımız aşılarda tutma ihtimalini düşürmüş oluruz. Aşı tamamlandıktan sonra rafya ile bağlanmalıdır.

Göz aşısı: Bağlarda en çok kullanılan aşı taktiklerinden birisi de göz aşısıdır. Bu asma aşısının ilkbaharda bağlarda su yürüdüğü dönemlerde yapılana sürgün göz aşısı, yazın sonuna doğru gelişmenin durduğu zaman yapılan aşıya da durgun göz aşısı denir. Göz aşısı genellikle çapı 1-3 cm arasında olan asmalarda en iyi sonucu verir. Bu aşının yapılabilmesi için asmaya su yürümesi gereklidir. Aşıdan bir gün önce başın hemen altından makas ya da bağ makası ile kesilir. Anacın toprağa yakın veya boğaz kök oluşmasının önlenmesi için toprağın 10-15 cm'ye kadar üstünden iki boğum arasındaki düzgün bir yerden 3 cm'lik kısmı kabukla beraber çıkarılır. Bu yere aşılanacak çeşidin göz kaleminden aynı büyüklükte bir yongalı göz alınarak yerleştirilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta göz parçasındaki kabuk altındaki odunla kabuk arasında bulunan kısım üst üste gelmelidir. Göz yerleştirildikten sonra sıkıca bağlanır. Aşıdan sonra yaklaşık 7-10 gün sonra denetlenir tutmayanlar aynı şekilde yenilenir.
" } ] }