{ "title": "Askerde Yapılan Aşılar", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/yapilan-asilar(1).jpg", "date": "19.01.2024 15:18:09", "author": "muhsin doğru", "article": [ { "article": "
Askerde yapılan aşılar, Önemli görevlerini ifa etmek için silah altına alınmış şahısları söz konusu görev süreleri sonucunda hastalıklardan muhafaza edici mühim aşılar da zaman kaybetmeksizin yapılmaktadır. Sıcak veya soğuk mevsim fark etmeksizin yapılan bu aşılar, olması muhtemel bir bulaşıcı riskini neredeyse sıfıra indirdiği gibi, eğitimler ve meydana geliyor ise operasyonlar esnasında yakalanılacak hastalıkları da şahıslardan uzaklaştırmaktadır.

Uygulanan bu korunmalardan ilk olanı Tetanos Aşısı'dır. Kas altı doku alanına gerçekleştirilen ve iğne ile yapılan bu aşı birlik içerisinde ya da dış eğitim veya operasyonlar esnasında herhangi bir şekilde kapılacak öldürücü mikrobun herhangi bir kayba neden olmasını önlemektedir. Ani müdahaleler yapılmadığında tetanos mikrobu kişiyi üç gün içerisinde öldüren bir yapıya sahip olduğundan ötürü korunmanın gerçekleşmesi ihtiyaç ve kaçınılmazdır. Bu aşı Yapıldığı gün itibari ile bir ile üç gün içerisinde ufak adale kasılmaları ve ağrılara neden olsa da daha sonrasında beş yıl süren etkili bir koruma ile şahsı önemli ölçüde rahatsızlıklardan koruyacaktır. Konumuz olan bu önemli aşılardan ilki tetanos olmak üzere günümüz itibari ile bu aşıdan iki tane daha mevcuttur.

İnsanlık tarihinin en önemli hastalıklarından birisi sayılan menenjit, omurilik ve beyin zarlarının tahribine mahal veren virütik ve ölümcül olan bir rahatsızlıktır. Santral sinir sistemi enfeksiyonu olarak da hatırlanan hastalığın bakterilerden bulaştığı bilinmekle beraber son derece bulaşıcı olması, bu aşıyı askerde yapılan aşılar arasına almaktadır. Uygulandıktan itibaren on ile on iki sene koruma sağlayan bu önemli aşı, bu sayede şahısın askerlik görevi sürecinden sonra da uzun süre yaşantısını sorunsuz bir biçimde devam etmesini sağlamaktadır.

Çok küçük yaşlardan itibaren yapılıyor olan bu aşılar nedeni ile uzun seneler kendisini göstermese de söz konusu korumanın uygulandığı yıldan on beş yıl geçmiş askerlere tatbik edilen son aşı ise kızamık hastalığı için geçerlidir. Askerde Yapılan Aşılar Nelerdir endişesine lüzum kalmadan bu görevlerini yapan her asker söz konusu korumaları sorunsuz bir görev dilimi için yaptırmaları mecburiyeti vardır.
" } ] }