{ "title": "Aşıların Yan Etkileri", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/asilarin-yan-etkileri.jpg", "date": "20.01.2024 18:11:51", "author": "fikriye öztürk", "article": [ { "article": "Aşıların Yan Etkileri Nelerdir?

Aşılar kişileri hastalıklara karşı korumak amacıyla geliştirilen bir ilaç türüdür. Aşılar uzun ve dikkatli araştırmalar sonucunda geliştirilmekte ve uygulanmaktadır. Aşıların uygulanmasında ve uygulaması sonrası bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Aşıların belli standartlara uyması gerekmektedir. Bütün aşıların uluslararası standartlara uyması gerekmektedir. Aşı yapılırken bir uzaman tarafından yapılması ve gerekli kurallara uyulmasın gerekmektedir. Aşı uygulaması sırasında uyulması gerekenler hususlardan biri de aşının dozudur.

Aşılar kişileri hastalıklara karşı korumaktadır. Aynı zamanda aşı bir ilaç türü olduğu yan etkileri bulunmaktadır. Uygulanan hiçbir aşı yüzde yüz güvenilir değildir. Çok ciddi sonuçlar doğurması dahi her aşının mutlaka yan etkisi bulunmaktadır. Aşıların yan etkileri alerjik, sistemik ve bölgesel olmak üzere üçe ayrılır. Alerjik yan etkileri en az rastlanmakla birlikte en ağır gecen yan etkileri oluşturmaktadır. Bölgesel yan etkileri ise en sık rastlanmakta fakat şiddeti en hafifi olan yan etkilerdir. Bölgesel yan etkiler genellikle difteri, asellüler, boğmaca gibi cansız aşılardan sonra görülmektedir. Bölgesel yan etkiler aşı uygulamasından birkaç saat sonra ortaya çıkmaktadır. Genellikle hafif geçer. Alerjik yan etkileri çok az rastlanmaktadır. Enjeksiyon yerin de kızarıklık, şişlik, kızarıklık gibi belirtileri bulunmaktadır.

Alerjik ve bölgesel yan etkilere göre sistemik yan etkiler daha sık yaşanmaktadır. Sistemik yan etkiler halsizlik, ateş, baş ağrısı, iştahsızlık, kas ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi gibi belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler aşı türüne göre değişmekle birlikte aynı anda birden fazla belirtiler aynı anda yaşanabilir. Sistemik yan etkiler boğmaca, tifteri ve karma aşılarda sık görülür. Sistemik aşıların yan etkileri canlı zayıflatılmış aşılarda cansız aşılara göre daha sık görülmektedir.
" } ] }