{ "title": "Aşıdan Sonra Banyo", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/asidan-sonra-banyo.jpg", "date": "23.01.2024 03:39:22", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Aşıdan sonra banyo, BCG(Verem aşısı) dışındaki diğer bütün aşılar, bebeğin banyo yapmasına mâni değildir. Ancak; BCG sonrasında aşı mahalline 3 gün süreyle su değmemesi gerekiyor. Bebeğin aşıları doğar doğmaz başlayacak, anneyle beraber hastaneden taburcu edilmeden öncesinde önce Hepatit B aşısı inşa edilmiş olacaktır. Bunun ikincisi bir ay ardından, üçüncüsü ise ikinciden 5 ay ardından yapılacaktır. 2 ayını dolduran bebeğe, BCG ve karma, genç felci aşıları ifade edilecek, karma aşı 4-6 haftalık aralarla toplamında 3 doza tamamlanacaktır. Doktorunuz karma aşıyla beraber menenjit aşısının yapılmasını da önerecektir.

Çocuk önce 6 ayını doldurunca, aşı sıklığı da azalacaktır. 9 ayda kızamık, 15 ayda kızamık- kızamıkçık- kabakulak, 18 ayda karma, genç felci, menenjit aşısının tekrarı (Rapel) yapılacaktır. Doktorunuzun teklifiyle, bir yaşı dolunca suçiçeği, 2 yaşı dolunca Hepatit A aşıları da yapılabilir.

Aşı sonrasında banyo ve beslenme
Aşının bir dozu unutulur da bugünü geçerse ne yapılmalı?

Aşının doz aralıklarının önerilenden uzunca olması, aşıya vaziyette olan cevabı azaltmaz. Benzer bir vaziyette, tekrar başlamak gerekmez, aşılama programına kaldığı yerden aynı ritimde devam edilir.

Aynı anda birden çok aşı yapılabilir mi? Evet, son zamanlarda kombine aşılar çok sayıda miktarda aşıyı tek bir enjektörde içerirler. Böylelikle, yan tesir rizikosu artmadan, bir iğne ile çok sayıda miktarda hastalığa karşın aşılanma sağlanır. Bazen de aynı enjektörde karıştırılamayan çeşitli aşılar, çeşitli yerlerden uygulanabilir. Bu olarak de yan tesir görülme sıklığı artmamaktadır.

Hasta çocuğa aşı yapılır mı? Ateşsiz kolay bir üst solunum yolu enfeksiyonu veya ishal aşı yapılmasına mâni değildir. İyileşme zamanındaki bir sağlık sorunu veya çocuğun antibiyotik kullanıyor olması da aşıya mâni değildir. Bu konuda kararı, aşı öncesi çocuğunuzu kontrol eden doktoru verecektir.

Sarılık aşısı vaziyette olan çocuk sarılık geçirir mi? Yeni doğanlara, doğum esnasında ardından önce inşa edilmiş vaziyette olan aşı Hepatit B aşısıdır. Bu aşı, bebeği önemli bir mikrobik sarılık türü vaziyette olan Hepatit B'den korumaktadır. Fakat, yepyeni doğan döneminde sık görülebilen fiziksel sarılığın bununla alakası bulunmaz, mikrobik bir olay değildir. Bu sebeple, Hepatit B aşısı olsa bile bebeğiniz yepyeni doğan sarılığı geçirebilir.

Aşılarla İlgili

Aynı anda birden çok aşı yapılması, birkaç aşının aynı zamanda inşa edilmesi sıkıntı oluşturmamaktadır. Aynı anda 3 İM aşı yapılacaksa 2 aşı aralarında 2,5-5 cm aralık olmalıdır. Ayrıca karma aşıyla konjuge pnömokok aşısının lokal tepki rizikosu fazla miktarda olduğundan ayrı bacaklara yapılmasına İlgi edilmelidir.

Aşı uygulamaları arasındaki zaman

Aşılar zamanından öncesinde veya bir daha dozları arası amaçlı gerekli vaziyette olan asgari aralıktan öncesinde yapılmamalıdır.

Canlı aşılar aynı gün içerisinde veya en az bir ay ara ile yapılmalıdır. Ancak dinamik aşıların uygulama yolu çeşitli ise bir ay beklemeden mesafeli uygulanabilir. (BCG, Rota aşısı benzeri)

Canlı aşılar şunlardır.
Aşıların uygulama şekilleri
" } ] }