{ "title": "Aşı Takvimi", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/asi-takvimi(1).jpg", "date": "19.01.2024 14:02:33", "author": "Begüm Eser", "article": [ { "article": "Aşı takvimi, Aşı, gelişebilecek hastalıklara karşı direnç sağlamak amacıyla canlı vücuduna verilen zayıflatılmış virüs, hastalığa neden olan parçalar ve salgılardan oluşturulan çözeltidir. Direnç insanın bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ile sağlanır. Aşının temel ilkesi, vücut hastalık etkeni ile karşılaşmadan onu hastalığa karşı bağışık hale getirmesidir.

Aşı, özellikle de küçük çocuklar için her ne kadar korkunç görünse de onların sağlıklarını korumak için çok önemli bir şeydir. Aşılama, bir insan için doğduğu günden itibaren başlar ve ölene kadar devam eder. Bu aşılamaların belirlenmiş günleri ve aralıkları vardır.

Aşı takvimi en son Sağlık Bakanlığı'nın 2014 düzenlemelerine göre şu şekildedir
DaBT - İPA - Hib: Asellüler difteri boğmaca tetanos - inaktif polio aşısı - haemofilus influenza tip B (Beşli karma aşı)

DaBT - İPA: Asellüler difteri boğmaca tetanos - inaktif polio aşısı (Dörtlü karma aşı)

Aşı uygulaması son yıllarda ülkemizde daha da önem kazanmıştır. Aşı takvimi sorumluluğu ailelere ve aile hekimliklerine verilmiştir. Bir bebeğin aşı takvimi aksadığı taktirde aile hekimliklerine yaptırım uygulanmaktadır. Bu yüzden takibi sıkı yapılmaktadır.

Aşı bir ülkenin sağlık durumunun geleceği için önemli bir adımdır. Bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin göstergelerinden biri de sağlık durumunun gelişmişliğidir. Bu yüzden aşı çok önemlidir. Bir çocuğun aşı takvimi eksiksiz olarak tamamlanmalıdır.
" } ] }