{ "title": "Aşı Macunu", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/asi-macunu.jpg", "date": "23.01.2024 04:32:46", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Aşı macunu, aşı veya budama bölgesinin harici etkenlerden kayıp görmesini ve su kaybını önler. Aşılar doğruca olarak da mevsimle alakalı değildir. Burada her biri yanılıyor. İlkbahar en başında İlgi etmeden yapılmış olan aşılar çoğunlukla tutmaz. Gerçi tipik yararları düşündüğümüzde en güzel vakit ilkbahar başıdır ama ilkbahar başından diğer vakitlerde da yapılabilir.

Sıcak macunlar

Kullanılan materyal:
Aşı Macunu Nasıl Yapılır?

Zift ile balmumu ufak parçalara sıyrılıp bir kap içerisinde ve alevsiz ateş üstünde ısıtılarak eritilir. Diğer bir kapta içyağı tekrardan ateş üstünde eritilir ve ardından zift ile balmumu eriğine katılır. Bunların üst kısmına ince elenmiş odun külü dökülüp güzelce karıştırılarak ısıtılmaya aynı ritimde devam edilir. Kaplara dökülür. Macun soğuyunca katılaşır. Kullanılacağı vakit yumuşaması amaçlı ısıtılması gereklidir. Fakat, macunu çok fazla sıcak olan olarak da kullanılmamasına ilgi edilmelidir.

Soğuk macunlar

Soğuk macunlar, hazırlandıktan ardından ısıtılmaya gerek olmadan yumuşaklığının savunan macun çeşididir.

Kullanılan materyal:
Aşı Macunu Nasıl Yapılır?

Çam sakızı ateşte eritilir, bunun için bezir yağı ve balmumu katılır. İyice karıştırılıp eritildikten ardından ateşten indirilerek soğuması bkatılır. Ardından zor ağır karıştırılarak ispirto eklenir.

Peki nelere İlgi etmeli? Dallardaki tomurcuk noktaları veya filiz gözleri diyebileceğimiz ufak şişliklere İlgi etmelidir. Şişmenin arttığı vakit, o gözler patlamadan öncesinde aşı yapılmalıdır (6. Maddeyi okumazsanız bu haber yoksun kalır). Her tür aşıda bu gözlenmeli; yalnızca göz aşısında değil.

Aşı niye çoğunlukla ilkbahar en başında yapılır?

Sonbahar bitiminde uyku haline geçtiğimiz bitkilerin köklerinde ve gövdesinde çokça enerji depolanmış olabilir. Kış bitiminde uyanma başlangıcında o enerjinin ortaya salınması olabilir. Aşılama yapılırsa köklerden dallara yönelen güçlü enerji yardımıyla aşı tutar. Ama vakti iyi kesinleştirmek gerekmektedir.

Bu enerji birikimi diğer vakit mümkün olmaz mı? Oldu. Mesela ilkbaharda yepyeni filizler olması gerektiği kadar yapraklanır, ardından bitki bir zaman ilerleme göstermez. Nedeni Ise o aşamada bitki yepyeni yapraklarıyla fotosentez inşa ederek harcadığı enerjiyi mahaline koymaya çalışıyor. Bu sırada yaprak diplerindeki gözlere İlgi edin. Şişme başlayıp arttığı vakit aşı yapabilirsiniz. İlkbahar en başında yaptığınız aşı tutmazsa bir de bu sürede denersiniz.

Tüm bunları düşünürsek, aşı vakti ilkbahar başından temmuz ortasına kadardır. Kış mevsiminin erken bastırdığı yerlerde en geç haziran sonuna denli halletmek gereklidir çünkü aşılanan bölüm zor soğuklara dayanamaz, yaz sonuna denli olması gerektiği kadar kuvvetlenmesi gereklidir.

Aşılama, 2 bitki parçasını bir bitkiymiş benzeri kaynaşacak ve büyümelerine aynı ritimde devam edecek olarak birleştirme tekniğidir.

Aşılama, bitkilerde tatbik edilen tohumsuz bir üretme şeklidir. Çoğaltılması istenilen çeşitten, bir gözün veya aşı kalemi denen bir dal parçasının anaç denen bir diğer bitki üst kısmına yerleştirilip tutturulmasıdır.

Meyve çeşitleri, tipik olarak da tohumla üretildiklerinde tür karakterini kaybederek, yabanileşmeye gerçek yönelmektedirler. Onun amaçlı, aşı usulü ile üretmek mecburiyetinde kalınmaktadır. Üretilmesi istenilen, kalifiye, bol randımanlı ve hastalıklara sağlam meyve çeşitlerini, aşılamak yöntemiyle çoğaltmak fırsatı sağlanmaktadır.

Anaçlar

Tohumdan elde edilenlere Generatif anaçlar; sert daldırma, kök sürgünleri vb. Bitki parçalarından oluşanlara ise \"Vegetatif anaçlar (Klon anaçlar)\" denilmekledir. Genelde tohum, tozlanma ve döllenme neticesi oluşur ve kalıtsal yapıları homojen değil, heterojen niteliktedir.
" } ] }