{ "title": "Aşı Çeşitleri", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/asi-cesitleri.jpg", "date": "19.01.2024 00:48:30", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Aşı Çeşitleri; Aşı çeşitleri, genel olarak bir çoğumuz farklı çeşitlerde aşılar yaptırıyoruz. Hatta ebeveynler daha bebeklerini kucaklarına alır almaz ilk olarak mutlaka en yakın sağlık kuruluşlarına giderek bebeklerinin aşılarını yaptırmaktadırlar ve sağlık kuruluşların belirledikleri aşı takvimini dikkate alarak periyodik şekilde aşılarını ihmal ettirmeden yaptırmaktadırlar. Fakat birçok kimseye soracak olursak bu aşıların çeşitleri ve nasıl yapıldıkları hakkında pek çok kişinin bilgisi olmadığı gözlenmektedir. Aşı çeşitlerinin birçoğu oldukça etkili hatta hayat kurtaran nitelikte olan aşılardır. İleri dönemler için veya hastalıklara yakalanmalar ile yapılan aşıların genel olarak vücutta bulunan zararlı bakteri ve virüsleri direkt olarak vücuttan atmak ve aynı zamanda vücudu kalkan gibi korumaktadır. Bundan dolayı, yapılmakta olan aşıların faydalarını ve önemini, aşı türlerini kendi içinde açıklayacak olursak;

Difteri Aşısı; Difteri aşısı, yapılan araştırmalar sonucunda ülkemizde pek yaygın olmayan difteri hastalıkları için yapılmaktadır. Belirtmek gerekirse her ne kadar yaygın olmasa da bu hastalığın sonucu ölüm ile bitmektedir ve bulaşma riski olan rahatsızlık olduğundan mutlaka yapılması gereken aşı türündedir ve aşı gerçekleştirme periyotu ise her 10 yılda bir mutlaka yapılmalıdır. Difteri aşısı tek başına vurulamaz. Beraberinde tetanos ve boğmaca aşısı ile yapılmaktadır. Bebeklerde genel olarak pek bir sıkıntı yaşanmaz iken özellikle yetişkinlerin difteri aşılarını yaptırmaları ile kollarda ağrı ve yanmalar meydana gelmektedir. Maksimum 2 güne kadar belirtileri geçmektedir.

Tetanos Aşısı; Tetanos aşısı, bir diğer ölümcül hastalıklar arasındadır. Genel olarak toprak altında yaşayan zararlı bakterilerin vücuda sızması sonucu çok çabuk çoğalarak vücutta yayılması sonucu tüm vücudu kaplayarak ölümle sonuçlanan hastalıktır. Bundan dolayı her 5 yılda bir mutlaka yapılması zorunlu olan aşı türüdür. Devlet tarafından yapılması zorunludur ve özellikle sokakta çalışanlar çiftçiler, kaldırım ve park düzenleyicileri, çöpçüler vb. Gibi işler ile uğraşanların mutlaka yaptırması gereken aşı çeşididir.

Boğmaca Aşısı; Boğmaca aşısı, genel olarak iltihaplanmalara bağlı oluşabilecek zararlı bakteri ve mikropların vücutta etkisini yok etmek için vurulmaktadır. Enfeksiyonlara bağlı olarak özellikle bebeklerde yüksek ateşlere bağlı olarak havale ve beyin felçleri gibi ciddi sorunlara engel olmak için yapılmaktadır. Difteri ve tetanos ile gerçekleştirilmektedir.

Kızamık Aşısı; Kızamık aşısı, genel olarak çocuklarda erken dönemlerde görülmekte olan hastalıktır. Hastalığa yakalananlarda zatürre, bronşit gibi ciddi rahatsızlıklara geçilmemesi için önlem almak için yapılmaktadır ve devlet tarafından yaptırılması zorunlu olan aşı çeşitlerindendir. Kızamık aşısı kızamıkçık ve kabakulak aşısı ile beraberinde yapılmaktadır.

Kabakulak Aşısı; Kabakulak aşısı, aynı şekilde devlet tarafından yaptırılması zorunlu olan ve beraberinde kızamık ve kızamıkçık aşıları ile yapılmaktadır. Kabakulak hastalığı ise genel olarak tükürük bezlerini etkileyen hastalıktır ve aşının vücudu koruma süresi ise 10 yıla kadar vücudun direncini yükseltmektedir.

Hepatit Aşısı; Hepatit aşısı, genel olarak tüm Dünya özellikle Avrupa ülkelerinde yaygın olan hepatit virüsleri hastalıklarından korunmak için yapılmaktadır. Genel olarak hastalık giderek yaygınlaşmakta ve bulaşıcı özelliği olduğundan mutlaka yaptırılması şart olan aşı çeşididir. Hepatit A. B. C. D. E virüsleri genel olarak her birinin farklı şekilde vücuda bulaşma yolları vardır ve aşı yapılması ile maksimum 5 yıla kadar etkisini sürdürmektedir. Bundan dolayı her 5 yılda bir mutlaka yapılmalıdır.
" } ] }