{ "title": "Armut Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/armut-asisi.jpg", "date": "20.01.2024 10:17:28", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Armut Aşısı; bahçelerinde bulunan armut ağaçların verimi ve meyvelerin kalite olarak hoşnut kalınmadığı durumda verimi ve tat olarak meyvelerin kalitesini yükseltmek için yapılan yöntemdir. Çünkü bilindiği üzere ağacı ekmiş iseniz tekrardan çıkartıp ve yenisini ekmenin hiçbir anlamı yoktur. Kaliteli ve itinalı olarak aşı yapılarak armut ağaçlarından istenilen verimi ve kaliteyi sağlamak oldukça kolaydır ve kısa sürede istenilen duruma gelmektedir. Armut aşısı genel olarak birçok farklı yollar ile aşıları yapılmaktadır. Bizde sizler için en etkili ve garantili olan armut ağacınız için göz aşısını yapmayı aktarmaya çalışacağız. Belirtmek gerekirse armut aşısı gibi birçok meyve ağaçlarında belirteceğimiz aşıyı kendiniz rahatlıkla amatör olsanız dahi başarılı bir şekilde gerçekleştirebileceksiniz.

Armut Aşısı Yapılışı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlk husus ise bahçenizde bulunan armut ağacının cinsine uygun olarak beğendiğiniz başka bir armut ağacını tespit etmeniz gerekmektedir. Nitekim başka armut ağacından faydalanacağınız gibi aşısını gerçekleştirmiş olduğunuz armut ağacınızın verimi ve meyve olarak tadı da aynı şekilde kopyası olarak gerçekleşeceğinden komşunuz veya eş dostunuzun bahçesinde bulunan meyve ağaçlarının dallarından birini kalem boyunda maket bıçağı gibi kesici bir alet ile kesiniz. Fakat bu kesmiş olduğunuz dal üzerinde meyvesi bulunmayan ve yaprakları bakımından bol olan ufak çaplı dallardan olmalıdır. Sonrasında kesmiş olduğunuz bu dalı mutlaka bir bardak su içinde veya ıslak bezle sararak nemli tutmayı sağlayın. Ardından armut aşısını yapacağınız ağaç için bu dalı ilk olarak üzerinde bulunan yapraklarını ayrıştırın ve yaprakların çıkış bölgesinde genel olarak altı veya üstünde tomurcuklar mevcuttur. Bu tomurcuklu olan kısmı maket bıçağı ile 4-5 cm'ye kadar kenar uzunluğu olacak şekilde tomurcuk iç kısımda kalacak şekilde etrafındaki kabuğu ayrıştırmak için çiziniz. Çizdikten sonra zaten direkt olarak kabuk kendiliğinden ayrışacaktır. Sonrasında bu kabuğun üzerinde tomurcuklu olan kısmın altında mutlaka mor renkte benek olacaktır. Bu benekli kısmı sizin aşınızdır ve armut ağacınızın herhangi bir dalına ters T harfi çiziniz. Yani alt kısmı yatay ve yatay kısmına olan çizgiye üstten dikey çizgiyi birleştirdiğiniz takdirde kabuk direkt olarak ayrışacak sizde elinizde bulunan aşı gözünü alttan yatay olarak çizdiğiniz bölgeden içe doğru sokarak dikey olarak ayrışan kabuğun içine yerleştirin. Burada dikkat edeceğiniz husus daha önce belirtmiş olduğumuz tomurcuğun altındaki mor beneğin sizin armut ağacınızın dalının iç kısmına değmesi sağlayın ve ardından izole bandı ile armut ağacınızın aşı yaptığınız kısmı çevreleyerek bantlayınız. Fakat sıkı bantlamaya ve sarmaya dikkat ediniz. Çünkü aşı yaptığınız kısım kesinlikle hava almamalıdır. Bu şekilde armut aşısını gerçekleştirmiş olursunuz. Yapmış olduğunuz aşının tutup tutmadığı ise maksimum 4 hafta sonrasında aşı yaptığınız tomurcuk kurumuş ve düşmüş ise aşınız tutmuştur. Ancak 4 hafta sonunda aşı yaptığınız tomurcuk hale canlı ve sert bir şekilde, elleriniz ile yapmış olduğunuz darbe ile düşmüyor ise aşınız tutmamıştır.
" } ] }