{ "title": "Akciğer Kanseri Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/akciger-kanseri-asisi.jpg", "date": "23.01.2024 06:33:41", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Akciğer kanseri aşısı, tüm dünya çapında erkeklerde ölüme neden olan birinci, bayanlarda ise 2. Sıradaki kanser türüdür. Tüm dünya çapında bu konuyla alakadar olan Bilim insanları bu kanseri engellemek ya da ortadan kaldırmak için yüklü gayret içindedirler. Bilhassa akciğer kanserinde kanseri meydana getiren farklı moleküllere karşı ilaç tedavileri geliştirilmeye başlanmıştır. Aşı rehabilitasyonu de bunlardandır. Nihai vakitlerde medyada epeyce yayvan yer tutan ve hastalara umut verici aşı konusunda çoğu bilgi bulunmaktadır.

Hakikaten epeyce başarılı bir kanser aşısı var mı, diğer kanserlerde yararı olmuş mu, akciğer kanseri için umut var mı? Son günlerde medyada bulunan \"Akciğer kanserinin aşısı bulundu\"şeklindeki haberlerin natürel olarak da hasta ve hasta yakınlarında umut yarattığını ve hasta olanların arayış içerisine girdiklerini dile getiren Türk Akciğer Kanseri Derneği İdare Heyeti Başkanı Doç. Dr. Ufuk Yılmaz, sözlü olmayan bir izah yayınladı. Aşının etkinliğinin şimdilik kanıtlanmadığını, kesinlikle sonuç için 2015 seneyi Eylül ayının beklenmesi gerektiğini belirten Doç. Yılmaz izahında şu ifadelere yer verdi:

\"Aşının, bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser rehabilitasyonunda de gösterişli olacağı tezi, uzunca süredir bilim adamlarının üstünde çalıştığı bir konudur. Ne var ki, akciğer kanseri hücresinin antijenik özelliğinin fit olması, etkili bir aşı geliştirilmesinin önünde mühim bir mâni oluşturmaktadır. Bugünlerde görüntü medyada \"akciğer kanserinin aşısı bulundu\"şeklindeki yayınlar, natürel olarak da akciğer kanseri hastalarının ve yakınlarının ilgisini çekmiştir. Hasta ve yakınlarının bir arayış içerisine girmesi ve bu konuyla alakalı hekimlerinden \"bu aşı nedir ve ne türlü ulaşabilirim\" biçimde bilgi istek etmeleri, Türk Akciğer Kanseri Derneğinin bir izah inşa etme gereğini doğurmuştur. Biyolojik gerçekler çerçevesinde akciğer kanserinde aşı rehabilitasyonuna ve hasta kişiye faydasına bakmak gereklidir. Aşı, kanseri meydana getiren farklı bileşimlerin ele geçirilmesi ve bunların kanserli kişilere verilmesiyle beraber kişinin bağışıklık sisteminin uyarılması asalına yönelik geliştirilmiştir. Bununla beraber kanserli arkadaşımızın 'T hücresinin, farklı işlemlerden ardından kişiye bir ek olarak verilmesi de kansere karşı rehabilitasyonda kullanılmaktadır.

Kansere karşı aşı hem bir önleyici hem bir de tedavi için kullanışlı. Önleyici olarak da kullanılan aşılar, sıhhatli kişilerde kanser oluşumunu engellemek için geliştirilmiştir. Söz gelişi rahim (Döl yatağı) ağzı kanserinde bu hedefle aşı kullanılmaktadır. Tedavi edici aşılar, vücudun natürel koruma sistemini güçlendirerek, şu anki bir kanseri tedavi etmek için geliştirilmiştir. Tedavi edici hedefle aşı kullanımında mesane, pankreas, lösemi benzeri çoğu kanserde muayenehane çalışmalar sürmektedir, bunun için cevap hala uygulama onayı olan bir aşı bulunmamaktadır. Yalnızca diğer uzuvlara dağılmış prostat kanseri için aşı uygulaması 2010 senesinde Amerika'da onaylanmıştır.

Akciğer kanseri diğer kanserlerden epeyce ayrıdır. İmmün tedavi yapılacak epeyce çok antijenik yapısı vardır. Bu antijenik yapıların tamamını ansızın etkileyecek ilaçları bulmak kolay değil, hemen hemen imkânsızdır. Bundan diğer tümöre karşı arkadaşımızın bizzat immün yanıtı da tedavi neticelerini etkilemektedir.

Mevcut tedavilerden yararlanmak doğru bir tercihtir. Aşıyla, olası fakat doğrulanmayı bekleyen ortada derecede hayat müddeti kazançları söz konusudur. Aşı rehabilitasyonu konusunda yukarıda sözü geçtiğimiz çalışmada edinilen sonuçlar, ülkemizde ruhsatlı ilaçların tesiri ile alternatif görünmektedir. Şimdilik, standart bir tedavi olarak da onay edilebilecek seviyede biyolojik ispat eder oluşmamıştır. Bu çalışmaların akciğer kanserinin rehabilitasyonunda yepyeni kapılar açması en kocaman dileğimizdir. Aşının uzak olmayan zamanda ülkemize gelmesi olası görünmemektedir.
" } ] }