{ "title": "6 Ay Aşıları", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/6-ay-asilari.jpg", "date": "18.01.2024 23:54:33", "author": "BURCU YALÇIN", "article": [ { "article": "6 Ay Aşıları; Bebeklerde 6. Ay dönemi, artık bebeğinizin hafif hareketlenmesinin başladığı evredir. Tanıdıkları insanlarla yabancıları ayırt edebilir. Ellerini kullanmaya başlar ve elleri ilgisini çeker. Artık yavaş yavaş tüm parmaklarını birlikte kullanmayı öğrenir. Nesnelere uzanıp almaya çalışır ve elini küçük eşyalara karşı raket gibi kullanmaya başlar. Görüş netliği artar.

Böyle güzel şeylerin ardından çocuğunuzun hastalanmasını istemezsiniz tabi ki bu dönemde bebeğinize yapılması gereken bazı aşılar vardır.

Bu aşılar şöyledir;

1) DTB Aşısı (Difteri, Tetanos, Boğmaca Aşısı); bu aşı bebeği üç hastalığa karşı da korumaktadır. Bu bebeğe ilk yapılacak olan aşıdır. Bu aşının özellikle boğmaca bölümüne karşı reaksiyonlar yaygındır. Ama bunların çoğu ciddi tehlike oluşturmaz.

DTB Aşısı sonrası görülen reaksiyonlar; Enjeksiyon yerinde ağrı, hafif ateş, şiddetli ağlama, aşı yerinde şişme ve kızarıklık görülmektedir. Bu reaksiyon belirtileri 48 saat içerisinde ortadan kalkmaktadır.

DTB aşısı tam etki sağlamak ve uzun süre korumak için 5 doz şeklinde uygulanmalıdır. İlk olarak 2. Ayda, ikincisi 4. Ayda, üçüncüsü 6. Ayda, dördüncüsü 18. Ayda ve beşincisi 4-6 yaş arasında yapılmalıdır.

2) Çocuk Felci (Polio) Aşısı; Polio, bir virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Vücuda ağız yoluyla girer. Hafif seyredebileceği gibi, bazen bebeklerde kollarını ve bacaklarını oynatamama gibi felç durumlarına sebep olmaktadır. Solunuma yardımcı olan kasları felç ederse eğer ölüme sebebiyet vermektedir. Çocuk felci aşısı bu hastalık oluşmasını önlemektedir. Çocuk felci aşısı iki çeşittir. Bunlar;
OPV (Oral Polio Aşısı); Ağız yoluyla iki damla şeklinde alınır, canlı fakat hastalık yapıcı etkisi azaltılmış virüsü içerir.

IPV (İnaktive Polio Aşısı); Diğer aşılar gibi enjeksiyon yoluyla verilir, hastalık yapıcı özelliği yoktur.

Çocuk felci aşısı 5 doz şeklinde verilmelidir. İlk olarak 2. Ayda, ikincisi 4. Ayda, üçüncüsü 6. Ayda, dördüncüsü 18. Ayda ve beşincisi 4-6 yaş arasında yapılmalıdır. Uygulamalardan sonra sadece aşı yerinde ağrı hissedilir.

3) Hib (Menenjit) Aşısı; Hib menenjit veya diğer ciddi hastalıklara yol açmadan önce kişinin boğazında ön yerleşim yapar. Buradan vücudun hastalık yapacağı bölgelerine yayılır. Solunum yoluyla diğer çocuklara bulaşabilir.

Hib aşısı sonrası reaksiyonlar; Aşı yerinde kızarıklık, ağrı, hafif ateş ve huzursuzluk görülür.

Hib aşısı beş yaş altındaki bütün sağlıklı çocuklara ikinci aydan itibaren belli aralıklarla 4 doz uygulanmalıdır. İlk olarak 2. Ayda, ikincisi 4-6. Aylarda, üçüncüsü 15-18. Aylarda, dördüncüsü pekiştirme dozu olarak 4-6 yaş arasında yapılmaktadır. Sağlıklı çocuklara beş yaşından sonra hib aşısı uygulanmaz. Ancak enfeksiyon yönünden risk faktörü varda tek toz şeklinde yapılır.

4) Hepatit B Aşısı; Hepatit B virüsünün karaciğerde yaptığı bir enfeksiyon hastalığıdır. Hepatit B ciddi bir hastalıktır. Kronikleşme oranı küçük bebeklerde %70-- 90'dır. Kronik hepatitli hastalar diğerleri için yaşamları boyunca bulaştırıcıdır.

Hepatit B bulaşmasını önlemek için; Çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırılmalı, diş fırçalarını ortak kullanmalarına müsaade edilmemeli, kan lekeleri hemen ve eldivenle temizlenmeli, kan bulaşmış bir yeri dezenfekte edilmeli, çocuk bakıcısının elinde kesik meydana gelmişse eğer çocukların altlarını değiştirirken eldiven takması sağlanmalı ve çocukların birbirlerine karşı ısırma gibi agresif davranışlarını engellemeliyiz.

Hepatit B, aşı ile önlenebilir bir hastalıktır. Tüm yeni doğanlar hayatlarının ilk 18 ayı içinde üç doz hepatit b aşısı ile aşılanmalıdır. İlk olarak doğduğunda, ikincisi 1. Ayda, üçüncüsü 6. Ayda yapılmalıdır. Daha önce aşılanmamış bir çocuk en geç 11-12 yaşında üç doz hepatit b aşısı ile aşılanmalıdır.

Görüldüğü gibi 6 ay aşıları DTB, Çocuk Felci, Hib ve Hepatit B aşılarından oluşmaktadır. Sağlıklı bireyler yetiştirmek için çocuklarınızın aşılarını ihmal etmeyiniz ve her zaman kontrol altında tutunuz.
" } ] }