{ "title": "4 Ay Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/4-ay-asisi.jpg", "date": "21.01.2024 07:27:17", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
4 ay aşısı bebekleri hastalıklardan koruyor. Aşı, güçsüzleştirilmiş ya da ölü mikroorganizmaların veya onların üretildiği toksinlerin vücuda verilmesi sonucunda kişide hastalıkla karşılaşmış gibi antikorlar oluşmasına dayanır. Aşılama her yıl binlerce bebeklerin hayatını kurtarıyor. Ama bazı aşı tipleri hafif, ciddi ya da kalıcı hasar riski taşırlar. Yüksek riskli çocuklar hariç aşı yapmanın faydaları risklerinden çok daha fazladır. İlk kez uygulanan aşı çiçek aşısıdır. Bu aşı o kadar başarılı oldu ki dünyadan bu hastalık kalktı. Bebekler ikinci ayında aşılanmaya başlanmalıdır ve çocukluk dönemine kadar devam etmelidir.

DTB (Difteri, tetanos, boğmaca) aşısı

Bu aşı bebeğe ilk yapılan aşıdır. Bu aşının özellikle boğmaca durumuna karşı reaksiyonlar yaygındır. Ama bu reaksiyonların çoğu ciddi tehlike oluşturmaz. Boğmaca aşısı beyinde hasar oluşturduğu düşününüldüyse de yapılan araştırmalarda tam olarak böyle bir durum görülmemiştir. Bebeğinizin güvenli bir şekilde aşılandığından emin olun.
DTB aşısı sonrası reaksiyon belirtisi: Reaksiyon görülme sıklıkları ilk üç çocukların yarısında görülür.
Ateş ve ağrı için bebeklerde kullanılan asataminofen, aşıdan hemen sonra reaksiyonları azaltmak için ve korunma amaçlı olarak bebeğe verilebilir. Aşı yerine sıcak kompres uygulaması da bebeği rahatlatır. Ateş ve şişme ilk dozdan sonraki dozlarda daha yaygın bir problem olabilir.

Çocuk felci aşısı: Poli (Çocuk felci) aşısı 30 yıldır hayat kurtarır. Çocuklar okula başlamadan önce toplam dört doz aşı olurlar. 2 ve 4. Ayda, 18. Ayda ve 4-6 yaş arasında yapılır. Bazı doktorlar yüksek risk taşıyan bölgelere 6. Ayda bir doz daha yapabilirler. Bu aşı güvenilirdir ve çocuklarda ters reaksiyon hemen hemen hiç görülmez.

Hepatit B aşısı: Şu anda tüm bireylere çocuklarında hepatit B aşısı yapılması önerilir. Çok yaygın olan ve sarılık hastalığına yol aşan hepatit virüsüne karşı kişilerin bağışıklıklarını artırıyor. Aşının ilk dozu doğumda yapılır. Ek dozlar 2 ya da 4. Ayda ikincisi ve 6-18. Ayda üçüncüsü yapılmalıdır. Bu aşının belli bir yan etkisi bulunmuyor.

Hemofilus b aşısı: bu aşı bebeklerde ve küçük çocuklarda ciddi enfeksiyonlara yol açan ölümcül hemofililusb (Hib) bakter olmasın diye yapılır. Menenjit aşısı ve epiglottis (Hava yollarını tıkayan bir enfeksiyondur) vakalarının çoğunda bu bakteri sorumludur. Ülkemizde bu aşının tüm yeni doğan bebeklere yapılması şu an standart değildir ve yalnızca yüksek risk taşıyan bebeklere doktor önerirse yapılır.

BCG (Tüberkiloz aşısı): Virülansı azaltılarak elde edilmiş canlı bir aşıdır. Koruyucu değeri %20-80 arasındadır. Bu aşı tüberkiloz hastalığının çocuklara ve bebeklere bulaşmasını engellemek için yapılır. Ancak asıl görevi çocukta tüberkilozun ölümcül komplikasyonları olan miliyer tüberkiloz (Yaygın) ve merkezi sinir sistemi tüberkilozundan korumasıdır. Bu aşının ilk dozu çocuk doğar doğmaz uygulanır. Daha sonra üç kere daha sırayla uygulanır. Bu aşı ilk üç ay PPD testi yapılmadan uygulanırken daha sonra önce çocuğun PPD testine bakılır. Eğer PPD negatif ise yapılır. Bu çocuğun bağışıklığının olmadığını gösterir. Eğer PPD pozitif ise o çocuk zaten bağışıklık kazanmıştır. Aşıya gerek yoktur.

" } ] }