{ "title": "2 Ay Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/2-Ay-Asisi-98.jpg", "date": "19.01.2024 20:59:31", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
2 ay aşısı, aşılar genelde bulaşıcı özelliği olmayan hastalıklardan korunmak amacıyla yapılır. Yapılan aşılar, bulaşıcı bir hastalığa neden olabilecek mikropların ölmesini ya da canlılıklarını azaltmak amacıyla yapılır. Hastalıkları oluşmadan önlemek, hastalık oluştuktan sonra tedavi etmekten daha kolaydır. Aşı anneler ya da çocuklar için ürkütücü olsa da sağlık için mutlaka ihmal edilmeden yaptırılmalıdır.

2 ay aşısı nelerdir?

Verem (BCG) aşısı: Bebek 2. Ayındayken yapılır. Aşı yapıldıktan sonra 3 gün bebeğin banyo yapmaması gerekir. Aşı ilk uygulandığında, aşının yerinde herhangi bir reaksiyon oluşmaz. Fakat aşıdan sonraki 6-8. Haftalarda aşı yerinde sivilce tarzında minik bir kabartı oluşur. Bu kabartı zamanla kaybolarak aşı yerinde minik bir iz kalır. 2. Aydan sonra 5 yıl arayla aşı 20 yaş doldurulana kadar korunma amaçlı tekrarlanmalıdır. Aşı deri içine enjekte edilerek uygulanır. Daha önceki yıllarda ağız yoluyla uygulanmış ancak etkisi kuvvetli olmadığından deri içine enjekte edilmeye başlanmıştır. İğne deriye birkaç defa batırılarak yapılır. Yapımında çok dikkat edilmesi gereken bir aşıdır. Dikkat edilmesi gereken nokta ise deri altı değil deri içine yapılmasıdır. Daha çok uygulama için kolun dış kısmı kullanılır. Aşı yapıldıktan yaklaşık 3 hafta sonra uygulanan bölgede bir lezyon oluşur. Lezyon 2-3 ay sonra deri üzerinde ufak bir iz bırakarak ortadan kaybolur. Aşı bebekleri 5 yaşına kadar %90, 10 yaşına kadar %80 yetişkinlerde ise %50 civarında koruma sağlar.

Karma aşı (DBT): Boğmaca, difteri ve tetanos aşılarının karmasından oluşan bir aşıdır. Bebeğe 2.4.6. Aylarda yapılır. 18 ay-4 yaşında tekrarlanır. Aşı kas içinden uygulanır. 4 yaştan sonra karma aşıda boğmaca aşısı olmaz. 10 yaşında uygulanan aşı içeriğinde yalnızca tetanos ve difteri olur. 10 yaşından sonra uygulanacak aşıda yetişkin tip difteri kullanılır. Aşı 10 yıl arayla tekrarlanır. Aşı yerinde ufak bir şişlik ve kızartı gelişir. Bu etki belli bir süre sonra geçer. Aşı kaynaklı havale geçiren çocuklar için boğmaca aşısı uygulanmaz. DBT aşısı, orta ve ağır seyirli hastalıklarda uygulamak için beklenmelidir. Eğer aşı sonrası bebekte ağır reaksiyon gelişmişse sonraki dozları yapılmaz. Ateş, aşı yerinde kızarıklık, ağrı, iştahsızlık, halsizlik ve kusma aşının yan etkileridir.

Hemofilus influenza B aşısı: Menenjit aşısı olarak bilinen aşı genelde 3 ay ve 5 yaş arasında olan çocuklarda uygulanır. Aşı, boğaz, kulak, göz enfeksiyonu ve menenjite karşı bağışıklık kazanmayı sağlar. Menenjit aşısı 2. Ayda karma aşı ya da çocuk felci aşısıyla birlikte de uygulanabilir. Aşının 18. Ayda tekrar yapılması gerekir.

Zatürre aşısı: Pnömokok olarak isimlendirilen aşı gelişmiş olan ülkelerde birkaç yıldır uygulanmaktadır. Zatürre aşısı iki tiptir. Birisi 2. Aydan itibaren yapılan aşı, diğeri ise 2 yaşından sonra yapılan aşıdır. Aşı bebeklerin sinüzit, zatürre, orta kulak enfeksiyonu gibi kana geçebilecek enfeksiyonlara karşı korur.
" } ] }