{ "title": "18 Ay Aşısı", "image": "https://www.asi.gen.tr/images/18-Ay-Asisi-51.png", "date": "19.01.2024 00:29:44", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
18 ay aşısı, aşı, vücutta hastalığa yol açan mikropların hastalık yapma kabiliyetlerinden temizleyerek, oluşturulmuş biyolojik maddelerdir. Aşı bir tedavi yöntemi değildir. Fakat hastalıklardan korunmak ve hastalık bulaşmadan önce vücutta savunma maddesi olarak bilinen antikor üretimine destek olur. Bu destek aşının uygun yaş ve zamanda yapılmasıyla sağlanır. Çocuklarda koruma, anne adaylarında gebeliğin son üç aylık döneminde yapılan tetanos aşısıyla birlikte başlar, düzenli, bir program şeklinde bebek doğduktan sonra da devam eder. Düzenli ve zamanında yapıldığında bebekleri ve çocukları bulaşıcı hastalıklardan korur. Aşı bağışıklık sistemi bozuk olan kişilerde tam koruma sağlamaz. Son kullanma tarihi geçmiş aşılar herhangi bir koruma sağlamadığı gibi, koruma için aşının çok iyi şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Tek kullanımlık enjektörlerle uygulaması, uygulama ortamının mutlaka steril olması gerekir. Aşı yapılacak bölge önce alkol ile temizlenmelidir.

18 ay aşısı nelerdir?

DTB aşısı: Difteri, tetanos ve boğmaca hastalıklarına yol açan bakterilerin etkinliğini yok etmek amacıyla uygulanır. Difteri, tetanos ve boğmaca bakteri kaynaklı ciddi hastalıklardır. Boğmaca ve difterinin bulaşıcı özellikleri vardır. Tetanos ise ciltte oluşan kesik ya da yaralardan kolaylıkla vücuda geçiş yapabilir. DTB aşısı bu üç hastalıktan korunmak amacıyla uygulanır. Çocuklarda DTB aşısı 5 doz şeklinde uygulanır ve diğer aşılarla kombine edilerek de yapılabilir. DTB aşısı, bebeğin, 2. Ayı, 4. Ayı, 6. Ayı, 15-18. Ayları  ve 4-5 yaş aralığında uygulanır. Aşı ağır ya da orta derecede hastalık olan çocuklarda ertelenmelidir. Aşı nedeniyle, aşı uygulanan alanda kızarıklık, şişlik, ağrı, hassasiyet, ateş, kuma ya da halsizlik gibi yan etkiler oluşabilir. Bu etkiler genelde 1-2 gün içinde geçer. Aşı yapıldıktan sonra bebekte 3 saati geçkin ağlama nöbeti ya da yüksek ateş görülürse vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Çocuk felci aşısı: Polio olarak adlandırılan bir virüsün neden olduğu çocuk felci bulaşıcı ve çok ciddi bir hastalıktır. 1-4 yaş aralığındaki çocuklarda sık karşılaşılan çocuk felci hastalığından korunmak için aşının mutlaka yapılması gerekir. Karma aşı şeklinde de uygulanabilen çocuk felci aşısının herhangi bir riski yoktur. Bebek çocuk felcine yol açan virüsü su ya da besinler yoluyla kolaylıkla kapabilir. Kesin bir tedavisi olmayan çocuk felci hastalığı, tıpkı soğuk algınlığına benzer belirtiler verir. Çocuk felci aşısı 5 defa uygulanır. Bebek 2, 4, 6, 18 aylarındayken uygulanan aşı, 4-6 yaş aralığında tekrarlanır. Kızarıklık, bölgede hassasiyet, hafif ateş gelişebilir.

Menenjit aşısı: Ciddi bir çocuk hastalığı olan menenjit, enfeksiyon kaynaklı bir hastalıktır. Farklı enfeksiyon ajanları menenjite yol açabilir. Bakteri kaynaklı ortaya çıkan menenjit türü en tehlikeli olan menenjittir. Menenjit aşısı Hib aşısı olarak isimlendirilir. Hib, tüm dünya genelinde yaygın şekilde görülen bir bakteri çeşididir. Daha çok 6-18 ay arasındaki bebeklerde hastalığa neden olur. Menenjit aşısı uygun koşullarda ve dozlarda yapıldığı takdirde menenjit harici, zatürre, kemik eklemi enfeksiyonu gibi hastalıklara karşıda koruma sağlar. Menenjitte ise %95 önleme etkisi yaratır. Aşının ilk dozu bebek 2. Ayındayken, 2. Dozu bebek 4. Ayına geldiğinde, 3. Dozu bebek 6. Ayına ulaştığında, 4. Dozu ise bebeğin 15-18. Ayında uygulanır. 18. Ayda uygulanan doz pekiştirme dozudur.

Hepatit A aşısı: Yapılması mutlaka tavsiye edilen aşılardan biridir. Hepatit A 1-5 yaş arası çocuklarda daha sık görülen bir virüs nedeniyle ortaya çıkar. Kendiliğinden geçen ancak nadir durumlarda kronik bir hal alan virüsten korunmak için aşının önemi büyüktür. Aşı bebeğin 12-18. Ayında uygulanır. 6-12 ay sonra tekrarlanır.
" } ] }